האם הכדורגל הישראלי הולך להשבתה? לאחר שראשי הקבוצות נפגשו אתמול וקיבלו החלטה להגדיל את כמות הזרים עד לשמונה בכל קבוצה, היום (שישי) התקיים כינוס חירום של ארגון השחקנים בבניין ההסתדרות בתל אביב.
ראשי ארגון השחקנים, ניר אלון, קארין סנדל ומושיקו מישאלוף, כינסו בבניין ההסתדרות את שחקני הכדורגל הישראלים, שמתנגדים להגדלת כמות הזרים, כדי לדון בצעדים הבאים. לכינוס הגיע גם שר התרבות והספורט מיקי זוהר, שמתנגד אף הוא להגדלת כמות הזרים לשמונה ואף הבהיר כי לא יעביר תקציבים לכדורגל במצב שכזה.
ארגון השחקנים כבר נמצא בסכסוך עבודה פתוח עוד מהעונה שעברה, כך שחוקית הוא יכול להשבית את הליגה אם השחקנים הישראלים יהיו בעד המהלך. בכל אופן, ארגון השחקנים לא מתכוון לפגוע בקבוצות הישראליות שישחקו באירופה, כך שאם באמת ילכו להשבתה - זה לא יפגע במשחקים של הקבוצות הגדולות במסגרות האירופאיות.
"כאן כדי למנוע, רוצים ישראלים במגרש"בכינוס החירום, השחקנים חששו כי לא יהיה מקום לצעירים בקבוצות הגדולות והם לא יקבלו מספיק דקות משחק כדי להתפתח לרמות הגבוהות, כך שגם נבחרת ישראל תיפגע, והמסר הזה הועבר לשר מיקי זוהר. כמו כן, נטען בשיחות כי אין קריטריונים רציניים להחתמת זרים איכותיים בארץ. חלק מהשחקנים אף טענו כי לא הגיוני להשאיר את הטבות המס לזרים במצב כזה.
שר התרבות והספורט, מיקי זוהר, אמר לשחקנים: “בספורט הגנה זה חלק מרכזי בשביל להצליח. אנחנו פה במהלך הגנתי. מה שקורה כרגע וההחלטות שמתקבלות הן מהלך לא פשוט מבחינתכם. המהלך ההגנתי הזה נועד למנוע את השינוי המשמעותי של הקבוצות שרוצות שמונה זרים, שמשאיר מקום לשלושה ישראלים בהרכב. זה לא היה המצב עד כה״.
שר התרבות והספורט מיקי זוהר (שחר גרוס)זוהר המשיך: “חשוב להבהיר, יש למינהלת ולהתאחדות את הסמכות להחליט מה מספר הזרים. לא אכתיב להם שום דבר ולא אתערב פוליטית, אבל יש תקציב שאני מקצה לקידום הספורטאים הישראלים ואני יכול לקבוע קריטריונים כך שלא ישתלם להם לשתף זרים, הרי הקבוצות גם זקוקות לכסף. לכן הכסף שאני אמון עליו, שהוא סכום משמעותי, נועד כדי שכמה שיותר ספורטאים ישראלים צעירים יקבלו את ההזדמנות לשחק”.
השחקנים בכנס (שחר גרוס)“החלטנו בקריטריונים שבכל סגל יהיו שני ישראלים בני 22 ושניים בני 25, אבל עכשיו נקבע כמה יוכלו להירשם בכל משחק כדי לקבל תמריץ כספי. אין לנו במתווה אפשרות להתערב בכמה יירשמו בסגל או כמה ישחקו בפועל על המגרש, מבחינה רגולטורית, אבל אנחנו יכולים לבדוק כמה רשומים בטופס. אם יירשמו יותר מכמות מסוימת, אוכל לפסול תמיכה ואז הקבוצות לא ירצו לעשות את זה כי הן זקוקות לכסף. הקבוצות מקבלות מאיתנו מיליוני שקלים ואף אחת לא רוצה לוותר על התמיכה הזו“.
השר המשיך: ״מהשיחות שהיו לי, הגדולות אמרו שהן מתכוונות להתאים עצמן למתווה שאני אאשר, כי הן לא רוצות לוותר על הכסף. אני רוצה לשמוע אתכם, מה יש לכם לומר על המהלך הזה, וביחד ננסה לגבש כיוון שימנע שביתה. למה? כי שביתה היא דבר רע לכולם, אף אחד לא רוצה את זה. זה לא כלי טוב. הוא צריך להיות המפלט האחרון כדי לא לפגוע בכם, בקבוצות ובכדורגל. אני רוצה לנסות למנוע את השביתה. אם אצליח, מצוין. אם לא, המאבק שלכם כמובן לגיטימי וזכותכם לשבות. אני כאן כדי לשמוע אתכם ואת דעתכם”.
מיקי זוהר אף אמר לשחקנים: ״העיקרון הבסיסי הזה שאנחנו רוצים ישראלים על המגרש - בזה אף אחד לא צריך לשכנע אותי״.
מיקי זוהר (שחר גרוס)לאחר ששוחח עם השחקנים, מיקי זוהר סיכם: “לדעתי, העתיד שלכם ושל הכדורגלן הישראלי תלוי בשלושה דברים - איזה קריטריונים יהיו לגבי זרים וכמה מהזרים יהיו תחת הקריטריונים הללו, הזמן של המתווה הזה משום שבסוף הקבוצות עוד יוכלו לבצע הגדלה נוספת של כמות הזרים בקיץ הבא, וכמובן כמה זרים יוכלו להירשם בסגל המשחק בפועל. אני מנסה לראות איך אני פותר את זה. שמורה לכם הזכות לצאת למאבק, זה לגיטימי, אבל יש לכל דבר מחיר”.
זוהר טען: ״ראשי הקבוצות צריכים להבין שהליגה הישראלית היא שונה מאחרות באירופה בגלל שאנחנו לא חלק מהאיחוד האירופי ואין לישראלים אפשרות לעבור לליגה אחרת בקלות. בישראל יש גם הפרשי מס ובאירופה אין, וזו מורכבות נוספת כך שיותר יקר לממן שחקן ישראלי. הקריטריונים שנקבעו על ידי הקבוצות לזרים? לא ממש אהבתי אותם וזה עניין מטריד כי הם חלים רק על הזר השביעי והשמיני, אבל לפחות הם הכניסו את עניין הקריטריונים להחלטות שזה קצת מעודד. כל זר נוסף צריך להיקבע לפי קריטריונים גבוהים של כמות הופעות בנבחרת ולא על פי סכומי כסף נמוכים”.
"הליגה בישראל שונה מהליגות באירופה". זוהר (שחר גרוס)במהלך השיחות, השר טען כי “צריך פרגמטיות לגבי כמות הזרים”, אך השחקנים דרשו לחזור למתווה הקודם של שישה זרים וחמישה על הדשא. השר הגיב: “חשבתי ששבעה זרים זה מספר שיכול להיות מקובל על כולם, אבל אני מבין שזה לא ישים והפערים גדולים. אני מקפיא את המתווה שרציתי לייצר בשיח בין הקבוצות לשחקנים”. השר הודיע כי לא יפרסם מתווה לפשרה לאחר השיחה עם השחקנים, כך שארגון השחקנים בדרך למאבק מול הקבוצות.
מהלך הכנס
בארגון הציגו לשחקנים הישראלים שהגיעו לכינוס החירום מצגת שמראה גרף של ירידה בכמות הדקות שיקבלו. ב-1993 היו שלושה זרים בכל קבוצה, ב-1999 עלו לארבעה, ב-2017 רשמו שישה בטופס וחמישה עלו על המגרש, ועכשיו רוצים שמונה בכל סגל כך שכמות הדקות של הישראלים בליגת העל תפחת באופן משמעותי.
קארין סנדל, ניר אלון ומושיקו מישאלוף (שחר גרוס)מנכ״ל הארגון מושיקו מישאלוף אמר לשחקנים: “הארגון הזה הוא אתם. זו ההזדמנות שלכם, כשרוצים לפגוע בלחם שלכם ולקחת מדקות המשחק שלכם, להשמיע את קולכם. המנהלת לא עומדת בהסכמים איתנו, ההתאחדות לכדורגל שאמורה להיות לצד הכדורגלן הישראלי גם לא לצידכם. אמרו שזה יעשה טוב לליגה, אבל זה לא יעשה טוב לשחקן הישראלי. אתם יודעים טוב מאוד שזה לא יעשה טוב לכדורגל הישראלי. צפויה ירידה בדקות המשחק ולא יהיה לכם צ’אנס לשחק. כשיהיו לכם שמונה זרים על המגרש, איפה אתם תהיו? זה העתיד שלכם ושל שחקני הנוער, חשוב לנו לדאוג לעתיד שלהם גם כן. לשחקני הנוער לא יהיו דקות משחק בליגת העל. שר התרבות והספורט פינה מזמנו כדי להגיע ולדבר איתכם ולפתור את המשבר, יש לכם הזדמנות להשמיע את קולכם ולהשפיע”.
מושיקו מישאלוף (שחר גרוס)ראשי ארגון השחקנים הסבירו לשחקנים מהן האפשרויות החוקיות העומדות לרשותם. ראש חטיבת הספורט בהסתדרות, ניר אלון, דיבר עם השחקנים הישראלים ופירט את הצעדים החוקיים שניתן לעשות והזכויות שלהם, אם הם מתאגדים נגד הגדלת כמות הזרים בכדורגל הישראלי. אם הליך הגישור לא יצלח - על הפרק, בין היתר, עומדת האפשרות של הכרזת סכסוך עבודה ואיום בצעדים ארגוניים עד כדי שביתה חוקית.
“זה מעשה חד צדדי של המנהלת”, אמר ניר אלון, ״אבל זו קודם כל ליגה ישראלית, זו הליגה שלנו. יש צעדים שניתן לעשות כדי למנוע פגיעה בכם ובדור העתיד שלכם״
תמיר גלזר ויניב מזרחי עם ניר אלון (שחר גרוס)
אוהד אלמגור ונדב זמיר (שחר גרוס)
מקס גרצ'קין וניר אלון (שחר גרוס)
מקסים פלקושצ'נקו וניר אלון (שחר גרוס)
תמיר גלזר (שחר גרוס)
ניר אלון וקארין סנדל (שחר גרוס)
כנס ארגון השחקנים (שחר גרוס)