בית המשפט המחוזי בחיפה, בראשות השופט מוחמד עלי, דן ביום חמישי (10 ביולי) בהצעת רכישה של עמותת הפועל אום אל פאחם, שנקלעה לפירוק לאחר שצברה חובות של כ-4 מיליון שקלים. במהלך הדיון הוצגה הצעה מצד עמותה חדשה, שהוקמה ב-2024, לשקם ולהפעיל את קבוצת הכדורגל לקראת עונת המשחקים הקרובה.
העמותה המציעה, המנוהלת על ידי אנשי חינוך וספורט מאום אל פאחם, ביקשה לקבל את פעילות הקבוצה, תוך התחייבות לגיוס משאבים ממנויים, תרומות וספונסרים. עורכי הדין של הצדדים השונים – בהם המפרק עו"ד עידו עינת, נציגי ההתאחדות לכדורגל, רשם העמותות ונציגי הממונה על חדלות פירעון – הציגו עמדות חלוקות ביחס להצעה, תוך העלאת חששות ממעורבות של גורמים מהעמותה המפורקת בעמותה החדשה.
לדברי עו"ד עינת, מדובר ב”הזדמנות האחרונה להצלת המותג והקבוצה” נוכח היעדר הצעות נוספות על השולחן, והעובדה שדחיית ההצעה עלולה להביא לקריסת פעילות הקבוצה הבוגרת. עם זאת, ההתאחדות לכדורגל ורשם העמותות הביעו הסתייגות נוכח אי קיומם של אישור ניהול תקין והיעדר מסמכים כספיים.
עו”ד אביעד גורמן נציג ההתאחדות לכדורגל ציין בדיון: “אם אני יכול לאחוז את השור בקרניו, הבעיה המרכזית שרואה ההתאחדות הוא אותו טעם נפגם לפיו מי שמטביע את הספינה לא לוקח אותה בחזרה. עם זאת, שמעתי את דברי חבריי ואין לנו, לפחות לא בפניי פילוח של החוב של הקבוצה הבוגרת מול קבוצות נוער, נערים וילדים, כך שלגבי האחריות בוודאי שיש אחריות לחבר וועד מנהל בעמותה.
“ההתאחדות חושבת שיש טעם נפגם בזה שאותו אדם שהיה חבר עמותה בוועד המנהל ייקח אותה הלאה. אמר חברי ואני עו"ד של חדלות פירעון אז אני מכיר שאנחנו נמצאים בעולם של אלטרנטיבות. עם זאת, יכול להיות שבפרק זמן נוסף מסוים כפי שאומר חברי, אולי לשיפור הצעות כאלה ואחרות. ב-15.7.2025 המועד כרגע הוא להגשת דוחות בקשה תקציבית כך שבעולם מתוקן גם אם לא היינו באותו קושי של ניגוד עניינים היה על המציעה תוך שבוע להעמיד תקציב”.
גורמן המשיך: “מגיעים לבקרה התקציבית, מדובר בגוף של רו"ח, מניחים את דעתה שיש תקציב ראוי ויש מקורות. מעין תקבולים ושימושים. בדרך כלל הבקרה התקציבית בעמותה חדשה דורשת ערבויות נוקשות יותר מעמותה שרצה שנים רבות ויש איתה היכרות. מטבע הדברים אני מניח שהמציעה מכירה את זה היטב. ככל שעד מועד הגשת הדוחות לא יוגש תקציב לבקרה התקציבית, הסנקציה היא שהקבוצה הבוגרת יורדת ליגה לליגה ב'.
“לגבי הנוער והנערים, זה נשאר אותו דבר. היה לנו מקרה בקיץ הקודם עם קבוצת נס ציונה שירדה לליגה ב’. יש גם קבוצות שמופעלות על ידי נאמן קבוצה ארוכה. אפשר להעביר את הקבוצות של נוער, נערים וילדים לקבוצות אחרות. זה חלק מהפעילות של עמותה שמנהלת קבוצת כדורגל. העמותה היום מנהלת תחתיה קבוצת בוגרים, נוער נערים וילדים. מכירת חלק מהפעילות שלה היא העברת נוער, ילדים ונערים. יש עם זה עוד מגבלות תקנוניות. אנחנו מעדיפים אותם כחטיבה אחת. לגבי דבריו של המפרק, להצעות נוספות והאם ההתאחדות תהיה גמישה בהארכת המועדים, אציין שנעשתה רפורמה לפיה על ההתאחדות להקשיח מועדים. ככל שבית המשפט ימליץ נשקול את זה בחיוב לתקופת זמן קצרה אם זה בכלל אפשרי. אם הנאמן או המפרק יצטרך 7-10 ימים אז ההתאחדות תשקול בחיוב”.
בתום הדיון, ועל סמך הסכמות הצדדים, החליט השופט עלי להעניק אורכה בת 7 ימים, עד ליום 14 ביולי 2025, להגשת תקציב מפורט הכולל מקורות מימון ואסמכתאות. בנוסף, המציעה נדרשת להגיש דוחות כספיים ומילוליים לרשם העמותות, ולהתחייב כי מוחמד ג’בארין, ממייסדי העמותה המפורקת, לא יכהן בתפקיד ניהולי או כספי בעמותה החדשה.
עו”ד ג’בארין באסל, נציג העמותה המציעה, הדגיש כי “הפועל אום אל פאחם היא לא רק קבוצת כדורגל, אלא מוסד חינוכי וקהילתי שמרחיק מאות ילדים מהרחוב והפשיעה”. הוא הביע ביטחון כי העמותה תצליח לגייס את הסכום הנדרש להפעלת הקבוצה.
בית המשפט צפוי לשוב ולדון בנושא לאחר הגשת המסמכים הנדרשים. במקביל, ההתאחדות הבהירה כי תבחן בחיוב בקשה להארכת מועד נוסף, ככל שתוגש המלצה מצד בית המשפט.
האם תצליח הפועל אום אל פאחם להימנע מירידת ליגה ומחיקה סופית מהמפה הספורטיבית? התשובה תתברר בימים הקרובים.