לאחר סיום עונת 2022/23 ועם פתיחת חלון ההעברות של הקיץ, למנצ’סטר יונייטד הייתה מטרה אחת מעל הכול – למצוא חלוץ שיוביל את הקבוצה. אחרי עונה שבה לא הסתדר עם כריסטיאנו רונאלדו, הביא מחליף שלא עמד ברמה בדמות ואוט וחהורסט והתמודד עם אנתוני מרסיאל המאכזב והפציע, לאריק טן האח לא נשארה ברירה אלא לאלתר ולהציב את מרקוס רשפורד בעמדה הבעייתית.
האנגלי הוכיח את עצמו בעמדה הזו ועדיין, הוא לא חלוץ בטבעו והעתיד שלו במועדון צפוי להיות בכנף שמאל. אחרי שראו את מנצ’סטר סיטי פותרת בעיה דומה עם רכישתו של ארלינג הולאנד בקיץ שעבר, התפנו השדים האדומים למצוא את הפתרון שלהם והביאו את הדבר הכי קרוב שהיה בשוק. טוב, בערך הכי קרוב.
אמנם אי אפשר להשוות את רמתו של רסמוס הויילון שהצטרף כעת למנצ’סטר יונייטד בעבור חבילה של 85 מיליון אירו לזו של הולאנד, אך הדמיון בין השניים הוא גדול מאוד. זה מתחיל כמובן בשם וממשיך בדמיון הפיזי – שניהם בגובה של מעל 1.90 מ’, שניהם בלונדינים, שניהם מגיעים ממדינות סקנדינביות (נורבגיה ודנמרק) וכמובן שגם שניהם שמאליים.
אבל לא הכל בנתונים היבשים, כפי שהסביר מאמנו באטאלנטה, ג’אן פיירו גאספריני: “יש לו הרבה מאפיינים דומים להולאנד, אבל לא רק הפנים. הוא כל כך מהיר, יורד מ-11 שניות ב-100 מטרים, וזה אפילו בלי להתאמץ. בהתחשב בגובה שלו, יש לו מרכז כובד נמוך שמאפשר לו לזוז במהירות ובזריזות”.
הפריחה המהירה של הויילון בן ה-20 קרתה הרבה בזכותו של הולאנד, שהפריצה שלו גרמה לקבוצות לחפש שחקנים עם פרופיל דומה. החלוץ הדני גדל בקופנהאגן, קיבל הזדמנות אמיתית בעונת 2021/22 והרשים כחלק משלב הבתים הנהדר של קבוצתו בקונפרנס ליג, אך בליגה, ב-15 משחקים עד ינואר, כבש אפס שערים. זה לא הפריע לשטורם גראץ לרכוש אותו בסכום המוערך בשני מיליון אירו וגם שם הנסיקה שלו הייתה מהירה.
שמונה חודשים בלבד (כולל פגרת קיץ) בילה הויילון באוסטריה, כשהוא כבש 12 שערים ב-21 הופעות בכל המסגרות (9 ב-18 בליגה), הציג יכולת נהדרת וגם השידוך הזה לא שרד להרבה זמן. מהרגע הראשון החלוץ הדני נחשב לפוטנציאל אדיר, ובחיפוש אחר שחקנים בפרופיל הייחודי שלו אטאלנטה החליטה לפתוח את פנקס הצ’קים ולרכוש אותו לקראת פתיחת העונה שעברה בסכום המוערך ב-17.5 מיליון אירו.
אחרי בקושי שנה וחצי בקריירת הבוגרים ועם תשעה שערי ליגה בכל הקריירה, גאספריני לקח הימור גדול עם הרכש הזה, בעיקר בהתחשב בדעיכה של החלוצים שלו דובאן זפאטה ולואיס מוריאל. בסופו של דבר זה הצליח. העונה באטאלנטה לקח לו קצת זמן להיכנס לעניינים באופן קבוע – גם מפאת גילו הצעיר והצורך להתרגל למקום חדש – אבל מרגע החזרה מפגרת המונדיאל (שבה לא לקח חלק) החלוץ הפך לשחקן מאוד חשוב במערך של הקבוצה.
זה התחיל עם התפוצצות מיד עם שלושת משחקי החזרה שכבש בכל אחד מהם והמשיך עם שתי הופעות בכורה בהרכב של דנמרק שבהן התפוצץ במוקדמות היורו עם שלושער מול פינלנד וצמד מול קזחסטן כעבור שלושה ימים בלבד. תשעת השערים שהבקיע העונה לצד ארבעה בישולים ב-1,834 דקות הם נתון לא רע, אך נראים אפילו יותר טוב כששמונה שערים ושלושה בישולים הגיעו ב-1,401 דקות אחרי המונדיאל – מעורבות בשער בכל 127 דקות.
הקבוצה מברגמו עשתה עונה טובה בסך הכל בצד ההתקפי וכל פעם קיבלה יכולת גבוהה ממישהו אחר. אם זה היה אדמולה לוקמן שהפך לתקופה מסוימת לאחד השחקנים הלוהטים באירופה ועליו כבר נכתב פה בעבר, טון קופמניירס שהגיע לעשרה שערים, ג’רמי בוגה שסידר מצבים או הויילון שלפרקים נראה כמו הדבר הגדול הבא. הבעיה איתו, שהיציבות לא הייתה שם.
אמנם מבחינת נתונים ל-90 דקות, הגעה למצבים, שערים שכבש, הכל נמצא בצמרת הליגה האיטלקית, אבל בסופו של יום דווקא בקבוצה מאוד התקפית (שלישית בליגה בכיבוש שערים) הוא לא הצליח לייצר מספיק עקביות – אחרי שלושה משחקים שכבש ברצף הגיעו שלושה בהם לא היה מעורב בשער, כמעט כל השערים והבישולים הגיעו ב’פיקים’ של כמה משחקים, כשמסביבם היו משחקים שבהם הוא יותר התקשה להגיב להזדמנויות ולכן לעיתים סופסל או הוחלף מוקדם.
בנוסף, למרות הגובה החריג שלו, הלקות המרכזית של הדני נמצאת דווקא במשחק הראש. מעבר לעובדה שהוא מפסיד את רוב מאבקי הגובה שלו, החלוץ לא הבקיע אפילו שער אחד בנגיחה באטאלנטה, כשגם בשטורם גראץ לא הצליח לכבוש עם ראשו. השיפור פה נדרש, אבל אם נחזור להשוואה להולאנד נראה כי גם פה השניים דומים. בתקופתו בזלצבורג הנורבגי כבש רק פעמיים בראשו מתוך 29 שערים, בעונה וחצי הראשונות בדורטמונד כבש רק שני שערים בנגיחה מתוך 57 שעריו, אבל אז הגיע השיפור. בעונה האחרונה בגרמניה כבר הבקיע חמישה שערים בצורה הזו מתוך 29, כשבמנצ’סטר סיטי שמונה מתוך 52 שעריו הגיעו מנגיחה. הויילון יכול לקחת מכאן השראה ויהיה חייב להראות שיפור בנושא.
מה גרם ליונייטד ללכת על הויילון?
ללא ספק מדובר בהימור גדול של השדים האדומים בעיקר מהסיבה שהפריצה שלו לתודעה הייתה מהירה וקצת חסרת פרופורציות, אך קשה להתעלם מהפוטנציאל העצום שקיים אצלו וגרם לטן האח לפתוח את פנקס הצ’קים, כשאפשר לראות זאת בכמה מאפיינים במשחק שלו שבאים לידי ביטוי גם בסרטון הביצועים המצורף למעלה.
# איכות הבעיטות – הויילון נוטה לא לבעוט “סתם” מסיטואציות עם סיכוי נמוך להבקעה. רק שלוש מתוך 54 הבעיטות שלו בעונה החולפת הגיעו מחוץ לרחבה, כשהוא עושה את התנועות לעומק הרחבה וגם כשהוא מקבל את הכדור במרחק, נוטה לקחת את הנגיעה הנוספת כדי לסדר לעצמו מצב בעיטה יותר טוב. הדבר מאפשר לו לבעוט 51.9% מהבעיטות שלו למסגרת (חמישי בסרייה א’ בקטגוריה) ולקבל מדד של 0.18 שערים צפויים לכל בעיטה – הנתון השני בטיבו בליגה בעונה החולפת.
# משחק עם הגב – אחד המאפיינים הבולטים של החלוץ הוא היכולת שלו להשתלט על כדור ולהחזיק שחקנים עם הגב. הוא יודע להגיע לקבל כדור ובצורה הזו ויכול לעזור בבילד אפ, כשהוא גם מאפשר להגנה לעיתים לדלג על הקישור עם מסירות ארוכות לכיוונו ובכך למנוע איבודים באזורים מסוכנים. קבלת ההחלטות שלו במצבים האלה עדיין לא מושלמת והוא לעיתים מאבד כדורים, אבל השימוש הנכון בגודל שלו הוא בסיס חשוב איתו טן האח יוכל לעבוד.
# המהירות והתנועה – מאפיין שבולט מאוד לעין. היציאה של הדני מהמקום היא יוצאת דופן, והכניסות לעומק עם הפנים לשער עוזרות לדחוק את הגנות היריבה לאחור ולאפשר לקבוצה שלו להגיע לאיזורים מסוכנים, דבר שיעזור מאוד ליונייטד. מדי פעם הוא משתמש במהירות האדירה כדי פשוט לשלוח את הכדור קדימה ולהקדים את ההגנה בדריבל, יכולת שיכולה להרתיע מאוד הגנות.
הוא עשה זאת עם שער אדיר בניצחון מול רד בול זלצבורג לפני שעזב את שטורם גראץ, והוסיף פעולה דומה (כפי שניתן לראות בסרטון ביצועים) מול לאציו, אלא ששם הוא החמיץ את ההזדמנות. בנוסף, התנועה המתמדת שלו לשטחים שמאחורי קו ההגנה עוזרת הרבה פעמים לפרוץ את ההגנה, אם זה במסירת עומק לכיוונו, או במשיכת שחקני הגנה ופינוי שטח לאחרים, דבר שיכול מאוד לעזור לשחקן כמו מרקוס רשפורד שיצטרף מהאגף ויחפש את השטחים הפנויים, או ברונו פרננדש ומייסון מאונט שיוכלו לאיים מרחוק בשטח שנפתח.
בשורה התחתונה, מנצ’סטר יונייטד לוקחת פה הימור לא קטן. תג המחיר העצום (כ-85 מיליון אירו) עשוי להכביד על שחקן שעדיין לא כבש מספר דו ספרתי של שערים באף ליגה שבה שיחק, עובר לקבוצה רביעית בשנתיים ועדיין לא בשל לחלוטין, אבל אם טן האח ידע להוציא את המיטב מהויילון הוא עוד עשוי להפוך לאחד החלוצים הטובים בעולם. מי יודע, אולי בקרוב הדרבי של מנצ’סטר יהיה בסימן הולאנד נגד הויילון.