אחת השאלות הגדולות מאז שאלונה ברקת רכשה את הפועל באר שבע היא איכות שחקני הבית במועדון ומתי התוצרת המקומית תממש את הפוטנציאל הגדול שיש בנגב העצום. אפשר לספור על כף יד אחת את שחקני הבית שנולדו בבית החולים ‘סורוקה’ וזה אומר מה מצבה של מחלקת הנוער בבירת הנגב.
יחד עם זאת, עוד ממשחק הסיום של ליגת העל נגד מכבי נתניה בעונת 2022/23 היה אפשר להבחין ביהלום חדש ולא מלוטש, כזה שלא צמח שנים בנגב. אמיר גנאח, בוגר קבוצת הנוער (ועדיין חריג גיל) עלה להופעת בכורה בהפועל באר שבע בדקה ה-61, רקד על המגרש והגדיל את החשק לקראת ההמשך.
בעונת הנוכחית אוהדי הפועל באר שבע קיוו לראות את גנאח עוד ועוד, אחרי שהשאיר את הטעם של עוד בסוף העונה שעברה. למרות הציפיות, הקשר לא נפתח כמו שצריך אפשר לומר עד ההופעה הנהדרת ב-0:4 על הפועל חיפה, שבסיומה גם כבש שער בכורה בקבוצת הבוגרים.
עוד קודם לכן, במשחק נגד בית"ר ירושלים, גנאח נכנס במחצית השנייה בפיגור 3:1 וכבר אחרי מספר דקות בודדות על המגרש הצליח לסחוט פנדל והיה מעורב גם בשני השערים הנוספים בדרך ל-4:4 בב”ש מזכירים שהקשר בן ה-19 התחיל את העונה עם הרבה מהלכי כדורגל טובים, אבל כל עוד הקבוצה לא הצליחה לבוא מספיק לידי ביטוי ולא שמרה על יציבות, זה בא לידי ביטוי גם בדקות המשחק של גנאח.
גנאח נחשב לאחת התקוות הגדולות של הפועל באר שבע וסומן עוד מגיל מאוד צעיר. הציפייה הגדולה הייתה לראות איך הוא מצליח לעשות את המעבר בין קבוצות הגיל השונות עד קבוצת הנוער, בעיקר בגלל מבנה הגוף הקטן שלו. אם נסתכל על הסטטיסטיקה בקבוצת הנוער, גנאח היה השחקן המשמעותי ביותר בנוער של באר שבע בעונה שעברה, כשהשאיר את הקבוצה בליגה עם 9 שערים והרבה מהלכי כדורגל חכמים שהציתו את הדמיון. בין היתר טופח על ידי שרון אביטן, בורחה לאמה מאמנה הנוכחי של הפועל תל אביב ואורי דוד מאמן הנוער.
בבאר שבע מספרים שהכישרון הגדול של אמיר לא נפל רחוק מהעץ, כשאביו ציון, הדמות המשמעותית ביותר שמלווה אותו, היה נחשב לפני 40 שנה לאחד השחקנים הכישרוניים בדרום וחלק יגידו אפילו בארץ, למרות האלמוניות שבו. ציון גנאח בן ה-59 כיכב בליגות הנמוכות, בעיקר במכבי באר שבע ובית"ר באר שבע, וכל מי שראה את השניים משחקים - מצליח להבחין בדמיון.
‘מאז יוסי בניון לא צמח בבאר שבע כישרון כמו אמיר, אבל הוא צריך להמשיך לעבוד קשה ולהראות את היכולות שלו לאורך זמן”, אמרו בסביבתו. “יש לאמיר הרבה כדורגל, עוד לא ראו ממנו כלום, אבל צריך לזכור שהוא רק עושה את הצעדים הראשונים שלו בכדורגל הישראלי ויש לו עוד הרבה מה להוכיח, המשפחה עושה את הכל כדי לשמור עליו”.
אליניב ברדה, הסמל של הפועל באר שבע, חשש בהתחלה לזרוק את גנאח לאור הזרקורים כדי לא לאבד אותו בדרך. עבור האוהדים ואנשי הכדורגל בבירת הנגב היה די ברור שהקשר יקבל את המושכות על ההתחלה ובדקות משמעותיות, אבל לאט לאט ברדה לקח את הדברים בקצב שלו.
“כולם רואים שהילד כוכב, הרבה זמן לא היה לנו כישרון כזה, אבל אליניב יודע מה זה להיות שחקן בית בהפועל באר שבע בעידן הנוכחי. אליניב נזרק למים כשהיה בן 17, התקופות היו אחרות לגמרי, עולם אחר. היום הכדורגל השתנה והוא לא מורכב רק מטכניקה. אליניב יודע מה הוא צריך לעשות כדי להפוך את גנאח לשחק שלם יותר והוא יצטרך לעבוד קשה כדי שזה יקרה”, אמרו בקבוצה.
אם שואלים שחקנים בבאר שבע שיספרו על גנאח, כולם יגידו כמעט את אותם דברים. שחקן שקט, נחבא אל הכלים, צנוע, כזה שלא מתרברב ולא נותן לשום דבר להזיז אותו. בעבר הלא רחוק היו שמועות שקצת ‘עלה לו’, אבל מי שמכיר את גנאח יודע שזאת לא הסיבה.
מה שכן, ברדה דורש הרבה יותר מגנאח, דווקא בגלל הכישרון שלו. המאמן הבאר שבעי רוצה בדרך שלו ללמד אותו עוד אלמנטים שונים החשובים בסגנון המשחק של היום כמו אחריות וקבלת החלטות טובה יותר שיאזנו את הדריבלים המופלאים שלו למספרים על המגרש ויעילות מקסימלית.
“מי שמכיר את אמיר יודע שמדובר בילד מזן אחר, כזה שלא מתרגש משום דבר”, אמרו במשפחתו. “דברים כמו ‘עלה לו’ או הרמת אף בגלל מחמאות כאלה ואחרות זה פשוט לא הוא. אמיר מת על המשחק, הוא מבחינתו מוכן כל היום לשחק כדורגל. זה מה שהוא יודע לעשות הכי טוב שיש. לא מעניינים אותו השחקנים שמשחקים מולו, לא הקבוצה ולא הקהל”.
“הוא ייתן את הכל מול כל יריבה לא משנה איך קוראים לה, נגד מנצ’סטר סיטי או נגד הפועל חדרה - אמיר יהיה אותו אמיר. לגבי הכישרון? זה נכון שהאבא ציון היה כוכב כדורגל, אבל הרבה חוסר מזל גרמו לו לדרוך במקום. אמיר יכול להיות התיקון של האבא ושל כל המשפחה, אם לאמיר יהיה חצי מהכישרון שהיה לאבא שלו הוא יגיע מאוד רחוק”, הוסיפו.
אפרופו משפחה, ככל הנראה שהכישרון של אמיר באמת מגיע בגנים מאחר ובן דודו גם שחקן עבר שעשה קריירה גדולה – שלומי ארבייטמן. החלוץ, ששיחק בעבר בהפועל באר שבע, עוקב אחרי הקריירה של אמיר ונותן את הטיפים שלו בביקורים בבאר שבע. “אנחנו בקשר טוב, משפחה לכל דבר, נפגשים הרבה ומדברים בטלפון, חגים ביחד. לפני שבועיים הייתי אצלו בבית”, אמר ארבייטמן ל-ONE.
“מבחינת היכולת שלו, אני לא מופתע. אני מכיר את אמיר הרבה שנים ועוקב אחריו. זה כיף לראות אותו משחק כמו שהוא משחק. אבא שלו משחק בליגה למקומות עבודה בחברת החשמל והוא היה שחקן גדול. אני זוכר בתור ילד קטן משחק מול האבא וזה בגנים, ללא ספק הוא ירש את זה מהבית שלו”.
“אמיר השתלב בגיל 19 שאצלנו זה ילד, אבל באירופה זה כבר שחקן בוגרים לכל דבר. ברדה סומך עליו ומגיע לו כל הכבוד, רואים שיש לו הרבה ביטחון ושחקנים שעוזרים לו מסביבו. הוא ילד מדהים ומאוד צנוע, כמו המשפחה המדהימה. יש כאלה שעם האף למעלה אבל הוא משהו אחר”.
“האמת שדיברתי איתו לפני שבוע”, הוסיף ארבייטמן, “במשפחה יודעים שאני תמיד כאן כדי לעזור ולתמוך, אבל אני נותן לאמיר להיות עם הרגליים על הקרקע. אני אומר לו תמיד לעבוד קשה, לא להרפות ולהיות בעננים אחרי משחקים טובים. לאמיר יש מאמן כמו אליניב שהוא לא יכול לבקש מאמן יותר טוב, שיודע מה זה שחקנים צעירים ויודע איך לגשת אליהם. אני אתמוך ואעזור בכל מה שצריך והכי חשוב שימשיך בדרך שלו, זה הכי חשוב”.
המשחק הגדול של גנאח פתח עוד יותר את התיאבון אצל אוהדי הפועל באר שבע בכלל ובתוך המועדון בפרט, אבל צריך לזכור שכל בישול וכל שער יגרמו לכל הליגה להכיר אותו עוד יותר ולהתכונן אליו בצורה אינטנסיבית יותר. המבחן הגדול הוא קודם כל של הקשר, כדי להישאר עם הרגליים על הקרקע ולא לתת לדיבורים ולתהילה להשפיע עליו, דבר שעל פי המשפחה לא אמורים לקרות כי זה לא האופי שלו.
המבחן הנוסף הוא של אליניב ברדה, שיודע מה גנאח צריך לעשות כדי להיות שחקן כדורגל טוב יותר, כזה שמצליח להביא מספרים ולהיות יעיל ולא רק דריבליסט. לצערה של הפועל באר שבע, היו לא מעט מקרים ששחקנים מוכשרים לא הצליחו לבוא בסוף לידי ביטוי.
כדי שגנאח לא ייכנס לרשימה, הוא ואנשי באר שבע צריכים לקחת אותו כפרויקט ייחודי, כדי להוכיח שממחלקת הנוער האדומה כן יכולים להוציא כוכבים מאז אליניב ברדה ויוסי בניון. אם זה יקרה, גם הכדורגל הישראלי ירוויח בענק. עד שזה יקרה, גנאח ובאר שבע לא צריכים להסתכל רחוק מדי, אלא לעבור בהצלחה כבר את המשוכה הקרובה נגד מ.ס אשדוד בשבת ב-17:30.