גוואנגז'ו אמנם עלתה לכותרות בישראל רק לאחרונה בעקבות מעברו של ערן זהבי, אך אנשי עסקים ויבואנים ישראלים מבקרים בה כבר שנים רבות.
גוואנגז'ו היא בירתה של גוואנגדונג (Guangdong), שהוא המחוז העשיר ביותר בסין. מדובר בעיר תעשייתית אשר בה ובפרבריה מיוצר כמעט כל מוצר שקיים בעולם. היא מארחת יצרנים ויבואנים מכל רחבי תבל בתערוכת הקנטון פייר, התערוכה הגדולה בעולם המתקיימת פעמיים בשנה, וקרובה למרכז הפיננסי של המזרח הרחוק, הונג קונג. כל אלו, הציבו אותה במקום השלישי ברשימת הערים המפותחות בסין, אחרי בייג'ין ושנגחאי.
בנוסף, גוואנגז'ו נמצאת במרחק של שעתיים-שלוש שעות טיסה מיעדים אטרקטיביים כמו בנגקוק, טוקיו, סיאול ועוד. ואם לא די בכך, במרחק שעתיים נסיעה ברכב נמצאות הונג קונג ובירת ההימורים של המזרח, מקאו.
|
גוואנגז´ו. לא מה שחשבתם (רויטרס) |
|
|
הסינים אוהבים יהודים וישראלים, דלתות נפתחות לישראלים כי הם פשוט אוהבים אותנו. במבט ראשון הסינים בוטים, באופן כזה שאפילו לנו כישראלים זה נראה קיצוני, עם הרגלים כמו צעקות ויריקות. אך מצד שני, כשאתה מכיר אותם הם מתגלים כמאוד חמים, "סחבקים", מחבקים, צוחקים ואוהבים לעזור. אם תגיע בגישה הנכונה, בטוח תסתדר.
הדירה החדשה של זהבי נמצאת באזור הטוב ביותר, בתוך פארק פסטורלי שנמצא שתי דקות הליכה מהשכונה בה רוב הישראלים מתגוררים והיכן שממוקם בית הכנסת. אין הרבה תיירים בעיר, מי שמגיע לשם עושה זאת כדי לעשות עסקים. יש גנים של בית חב"ד, אבל גם גנים פרטיים שעולים בסביבות 2,000 דולר לחודש. היתרון הגדול הוא שהילדים שמגיעים בגיל צעיר לסין יודעים לבסוף שלוש שפות - סינית אנגלית ועברית. ולידיעת משפחת זהבי - קניונים יש בלי סוף. אחד חדש בדיוק נפתח במרחק חמש דקות מהשכונה של זהבי.
קשה לתאר את התחושות שעוברות בגוף לאדם המגיע מהעולם המערבי היישר אל הקלחת הסינית בפעם הראשונה. כשאני הגעתי לגוואנגז'ו בפעם הראשונה לפני קצת פחות מחמש שנים, הפכתי בן רגע מאדם רגיל למיוחד. אתה מוצא את עצמך, בכל רגע נתון, מול כמויות לא נגמרות של אנשים שמסתכלים עליך כאילו נחתת ממאדים. חלק מחייכים, חלק נרתעים, חלק מצלמים אותך. קצת מהכל. הקלחת הסינית במלוא הדרה.
|
תערוכת מוצרים בגוואנגז´ו (רויטרס) |
|
|
המעבר לסין היה פשוט סיוט. האוכל כל כך שונה ממה שאנחנו מכירים, כמעט אף אחד לא מדבר אנגלית ונהגי המוניות לא עוצרים כדי לא להסתבך עם השפה. אפשר להגיד שאחרי מספר שנים בסין, נהייתי פנטומימאי לכל דבר ועניין. החיים בסין מחשלים. אין לך ברירה אלא להיות יצירתי, ללמוד את השפה, לתכנן מספר צעדים קדימה ולהתמודד עם אנשים מאוד שונים, כל הזמן.
גוואנגז'ו התפתחה מאוד בשנים האחרונות, למען האמת אפשר לכתוב ספר שלם על התהליך שעברה העיר בחמש השנים האחרונות. קשה לדמיין את זהבי חי בגוואנגז'ו של לפני חמש שנים. כוכב על ישראלי שמגיע לג'ונגל של גוואנגז'ו, עם הבדלי השפה, התרבות והמחסור במוצרי צריכה בסיסיים במונחים ישראלים כמו לחם, רטבים או תבשילים נטולי שומן חזיר, וכמות מזערית של מקומיים דוברי אנגלית.
למזלו של ערן, הוא הגיע לגוואנגז'ו בדיוק בזמן. בשנים האחרונות הוקמה בגוואנגז'ו שכונת ג'וג'יאנג (Zhujiang New Town) החדשה והששגונית, השוכנת ממש בקרבת נהר הפנינה (Pearl River). האיזור מלא באנשי עסקים זרים המתגוררים בעיר, במסעדות מערביות, ברים, מועדונים ומרכולים עם מוצרים מערביים.
|
שכונת ג´וג´יאנג |
|
|
גורדי שחקים קמים בקצב מסחרר, חברות ענק בינלאומיות תוקעות יתד בעיר, קניוני ענק שלא מביישים אף קניון באירופה או בארה"ב נפתחים, מלונות שמתחילים בקומה 70 וברים בקומה 100. פאר היצירה.
כדורגל זה הספורט המוביל בעיר. הזכייה באליפות אסיה לקבוצות של יריבתה העירונית של גוואנגז'ו ר.פ, גוואנגז'ו אברגרנדה, קידמה את הכדורגל באזור כולו. ב-2012, אברגרנדה, המתחרה העירונית של זהבי כפי שצוין, הקימה בית ספר לכדורגל בהשקעה של 1.1 מליארד יואן (165,648,303 דולר), בשיתוף בית הספר לכדורגל של ריאל מדריד. בשנה שעברה, במסגרת מחנה האימונים שלה באסיה, הגיעה ריאל מדריד לגוואנגז'ו למשחק מול אינטר. כמובן שהיינו שם.
לכדורגל הסיני מקום של כבוד בליגת האלופות האסייתית. ב-2013 זכתה אברגרנדה, הקבוצה המובילה בסין שאומנה בזמנו על-ידי מרצ'לו ליפי האגדי, באליפות אסיה (AFC) לאחר משחק גמר סאול הקוריאנית. מאז המודעות לכדורגל הסיני עלתה ורכבת אווירית של זרים מוכרים הגיעה לסין בכלל, ולגוואנגז'ו בפרט.
|
המשחק של ריאל מדריד ואינטר בגוואנגז´ו (דניאל אורון) |
|
|
אני זוכר את זה כאילו זה היה אתמול. הקרנות ענק בכל בר אפשרי, כמויות מטורפות של אלכוהול, אוהדים באטרף ואפילו סתם כאלה שלא יודעים מה זה כדורגל ונגד מי משחקים בכלל, צועקים כמו משוגעים. המעמד שאליה הגיעה הקבוצה, עושה את שלו. היום מאמן את הקבוצה לא אחר מאשר פיליפה סקולארי, זאת לאחר פרק זמן קצר בו אימן את הקבוצה פאביו קנבארו.
בצד השני של הכביש נמצאת קבוצה חדשה, גוואנגז'ו ר.פ, קבוצתו של זהבי. הקבוצה, שבמקור מגיעה מחוץ לגוואנגז'ו (התחילה בשן-יאנג, עברה לצ'אנג שה ורק אז לגוואנגז'ו), הושקה לפני מספר שנים בעיר ומאז היא מנסה להדביק את הפער מגוואנגז'ו אברגרנדה האלופה.
קבוצת הנדל"ן המוכרת שמחזיקה בבעלות המועדון, החליטה להזרים סכומי עתק כדי להתחרות ביריבה העירונית, ונראה שערן זהבי הוא החיזוק המשמעותי ביותר שהביאה עד כה. הסינים מתייחסים אליו כאליל וכשמושיע של הקבוצה, זה שאמור להוביל אותם לחלק העליון של הטבלה. אגב, יש בעיר בסביבות אלף אנשי עסקים יהודים שגרים בה, וכולם מדברים בשבועות האחרונים על זהבי. כולם מצפים לפגוש אותו ואני בטוח שנגיע גם למשחקים. אגב, האצטדיון של הקבוצה מלא בכל משחק ב-10,000 אוהדים.
|
ג´קסון מרטינס. משחק במדי היריבה העירונית של זהבי (רויטרס) |
|
|
בסין מכירים את הקבוצה החדשה של זהבי, אך כרגע לא לוקחים אותה יותר מדי ברצינות. במונחים ישראלים, כמות האוהדים שלה גרנדיוזית (כמה מליונים), אך במונחים סינים מדובר בכמות מזערית.
בגוואנגז'ו קהילה יהודית גדולה ו-ותיקה. הישראלים הראשונים ראו את הפוטנציאל להרוויח כסף בעיר עוד לפני 10-15 שנים ובחלק מהמקרים אף יותר. ישנו בית חב"ד גדול ומושקע, בתוכו מסעדה כשרה, מקווה, מכולת עם אוכל כשר ושלושה מניינים בשבוע.
בלבו של האיזור החדש והיוקרתי של העיר, הוקם לפני כשלוש שנים בית הכנסת "מאיר החיים", שמתקיים מתרומות של אנשי מפתח בקהילה ושל מבקרים. בעיר חיים לא מעט זוגות צעירים עם ילדים אשר מקיימים חיי משפחה וחברה מלאים, ובסך הכל די מרוצים. הנשים, שבדרך כלל עוברות לגור בסין בגלל הגברים, מוצאות עיסוק די בקלות - מתברגות לתפקיד בחברה בינלאומית מקומית כזו או אחרת, מלמדות אנגלית ואפילו מקימות עסקים בעצמן, היות שבגוואנגז'ו נמצאים שווקים עצומים של בגדים, תיקים ואביזרים שקניינים מכל העולם מגיעים במיוחד בשבילם.
|
ערן זהבי בגוואנגז´ו. ברוך הבא |
|
|
במצב בו ערן יתן תפוקה טובה בקבוצתו החדשה (יבקיע שערים רבים), עשוי להיפתח לו ערוץ הכנסה נוסף וענק מימדים - פרסום. הסינים מאוד אוהבים לעקוב ולקנות את מה שהגיבורים שלהם מפרסמים, כך שאם יילך לערן כמו שהוא מתכנן, הוא יוכל להרוויח סכומי עתק מפרסומות לחברות ענק סיניות. מעבר לכך, ערן נמצא כנראה בחמש השנים האחרונות של הקריירה שלו. עם הכסף שיש בידו והסביבה בה הוא נמצא, לא מן הנמנע (ואף מומלץ) שהוא יעשה השקעות חכמות בזמן שהותו בסין. הכסף והמעמד החדש שלו בגוואנגז'ו הולך, סביר מאוד להניח, למשוך אליו הרבה מאוד הזדמנויות.
לסיכום, לזהבי יכולה להיות חוויה מטורפת בסין, הכל עניין של גישה. הוא הגיע לעיר מדהימה וכנראה שהוא הולך לחיות שם ברמת חיים של מלך. הסינים יחבקו אותו, יאהבו אותו ויהיו תמיד לצידו. לדעתי, התרחיש בו תישמע קללה מאוהד סיני לעבר זהבי, היא אפסית. בנימה אישית, אני מציע לזהבי לבוא לגוואנגז'ו בראש פתוח ובגישה של קבלת השונה. שינסה להכיר את התרבות הסינית, השפה והסביבה. יש קהילה יהודית גדולה וחמה שרק מחכה לעזור למשפחת זהבי עם נחיתה רכה בעיר.
הכותב הוא דניאל אורון, איש עסקים ויבואן של מוצרים מסין שנמצא כבר כמעט חמש שנים על קו תל אביב-גוואנגז'ו במסגרת עסקיו.