מסע אל עבר האצטדיון הבא. כידוע, לבנות אצטדיון לוקח זמן. השאלה כמה זמן. זה תלוי בלא מעט גורמים ויש מי שמחכים מזה זמן רב לאחד כזה בעיר שלהם. ברחובות, כשביקרנו שם בחודש מרץ האחרון, הובטח כי בתוך ארבעה חודשים תתקיים פתיחה חגיגית. אנחנו עוד נחזור לבדוק זאת בחודש יולי הקרוב.
ומה עם אצטדיונים אחרים? באשדוד, למשל, מתקדם בקצב טוב. העיר הגדולה מהשפלה צפויה לקבל מגרש כדורגל מהמרהיבים שהיו כאן בישראל. במודיעין-מכבים-רעות, ראש העירייה, חיים ביבס, מבטיח כי בין שלוש לארבע שנים ייבנה במקום אצטדיון מפואר, כשתחילה יתאים עצמו לליגה הלאומית ולאחר מכן, בתכנון עתידי, לליגת העל.
ומה קורה בחדרה, טבריה, כפר קאסם ורמלה, אתם שואלים? בעיר ממנה ירדה לא מכבר הקבוצה מליגת העל לליגה הלאומית, ציינו בפני ONE כי נדרשת תמיכה משמעותית מצד המדינה ומפעל הפיס. בטבריה מבטיחים כי עד לסוף שנת 2025 הנוכחית תוכל הקבוצה לשחק במגרש העירוני, בכפר קאסם מדברים על סוף שנת 2026 וברמלה? אין תאריך מוגדר, כך שלא ברור מה יקרה שם.
(הדמייה של אצטדיון טבריה - (באדיבות בודק אדריכלים בע"מ/עיריית טבריה (אחר)בתוך כך, כזכור, בשנת 2023 עיריית ראשון לציון הודיעה כי האצטדיון המקומי, 'הברפלד', יזכה לשדרוג משמעותי, בהשקעה של לא פחות מ-180 מיליוני שקלים. הצפי? לא ברור, אבל מבטיחים שם 10,000 מקומות עם סטנדרט בינלאומי, בתקני פיפ"א ואופ"א לאירוח משחקי נבחרות ומשחקים בינלאומיים עתידיים.
בכפר סבא, למשל, מדברים על פרויקט גדול שצפוי להחליף את מגרש הכדורגל הנוכחי, 'לויטה', אצטדיון שעומד על רגליו מאז שנת 1986. בעירייה לא חידשו יותר מדי בדבריהם ל-ONE וכי פרסומם באתר העירייה מחודש יוני 2023 נותר כפי שהוא: התוכנית באוויר, טרם יצאה לפועל. מתי יקום האצטדיון החדש שמדברים עליו? אין תשובה בנושא, הרי שהכל באוויר ("בתוכניות").
הדמיית אצטדיון הברפלד (פרטי)יחד עם זאת, בשנת 2020, כזכור, פורסם ב-ONE כי המכרז להקמת האצטדיון בקריית אונו יצא לדרך. נכון להיום, ניתן להתאמן בצמד המגרשים שנבנו במקום (שניהם עם דשא סינתטי) ובעונת המשחקים הבאה, עונת 2025/26, קבוצות כדורגל, בין אם בוגרים ובין אם מחלקות נוער, יוכלו לעלות על כרי הדשא הללו ולשחק כדורגל. "התכנון והביצוע הסתיימו", ציינו בעיריית קריית אונו.
בנוסף, בקריית גת, ראש העיר הקודם, אבירם דהרי, הבטיח הקמת אצטדיון גרנדיוזי שעלותו עמדה על סכום של כ-200 מיליוני שקלים, תוכנית שירדה לטמיון לאחר בחירתו של כפיר סויסה, שהבין כי התוכנית לא ברת השגה בשטח וכי עליו לפעול תכף ומיד על מנת לקדם הנושא במהרה. התוכנית החדשה מתייחסת לכר דשא טבעי, שצפוי להסתיים בין השנים 2028-2027.
אגב, גם שדרוג אצטדיון הרצליה מתקדם בעצלתיים. בעירייה טוענים כי הפועל תשחק במגרש כבר בעונה הקרובה, הרי שכזכור בנובמבר 2024 הפועל הרצליה הייתה אמורה לעלות על כר הדשא, אך ההבטחות גלשו לינואר 2025. בפועל? הפועל הרצליה לא חזרה לשחק העונה בביתה ונדדה לאצטדיון בבת-ים. גם מכבי הרצליה נודדת בימים אלה, עד לתאריך לא ברור של ממש.
האצטדיון העירוני בהרצליה (נעם מורנו)מגרשים (דשא סינתטי) ואצטדיונים (דשא טבעי) עתידיים נוספים שנודע ל-ONE על הקמתם ו/או תכנונם: אצטדיון רהט - פרויקט שאפתני של ראש העיר, טלאל אלקרנאווי, יחד עם אדריכלים מנספלד קהת בע"מ, כרמיאל (שדרוג מתחם האימונים), שגב שלום, בן שמן, ג'לג'וליה, עין קניה (מכרז יצא באוקטובר 2024) וקריית ים.
| תגובות
מעיריית חדרה נמסר ל-ONE בתגובה: "הקמת אצטדיון עירוני חדש בחדרה נמצאת על סדר יומה של העירייה. מדובר בפרויקט רחב היקף בעלות מוערכת של כ-120 מיליון ש"ח, אשר מחייב תמיכה משמעותית מצד המדינה ומפעל הפיס. העירייה ערוכה וממתינה להגיש בקשה עם יציאתו של קול קורא ייעודי מטעם משרד התרבות והספורט".
"במקביל, ממשיכה העירייה להשקיע בפיתוח תשתיות הספורט בעיר: בדצמבר 2023 נחנך בהשקעה של כ-70 מיליון שקלים מתחם אימונים חדש ומתקדם המהווה בית לקבוצות הכדורגל גברים, נשים ונוער. בנוסף, העירייה מחזקת את ענף הכדורגל המקומי באמצעות תמיכות וסיוע לקבוצות הספורט".
תחילת בניית האצטדיון בחדרה (עיריית חדרה)מעיריית טבריה, יחד עם בודק אדריכלים בע"מ, נמסר ל-ONE בתגובה: "הסרטון המצ"ב צולם ערב חג הפסח והוא מתאר את המצב הנוכחי. טבעת הטריבונות התחתונה המכילה 5,000 צופים הושלמה אבל בשלב זה הותקנו בה רק 2,000 מושבים באגף המערבי עבור שערים 1-4 כנדרש למשחקים בליגה הלאומית. כר הדשא ומערכת ההשקיה והניקוז הושלמו והם מתוחזקים באופן שוטף. המבנה העיקרי באגף המערבי ששטחו כ-4,000 מ"ר נמצא בשלב עבודות הגמר והתקנת המערכות וכולל את קומת השחקנים והשופטים (במפלס הדשא מאחורי הטריבונה), את קומת הקהל (במפלס הקצה העליון של הטריבונה), את קומת השידור ואת רצפת קומת ה-VIP. שתושלם בעתיד".
"הצפי לסיום השלב הנוכחי הוא סוף שנת 2025 אז ניתן יהיה לפתוח את האצטדיון למשחקים של ליגה לאומית, ליגת נשים, וליגת נוער עבורם הוא עומד בתקנים הנדרשים גם בתצורה החלקית הנוכחית ו/או לאירועים שמכילים עד 2,000 איש. עם השלמתו המלאה, אצטדיון טבריה יעמוד בסטנדרט ליגת העל עבורה נדרשים לפחות 6,000 מושבים. לצורך כך יהיה צורך להשלים את המבנים (כ-1,500 מ"ר נוספים) ואת טבעת הטריבונות העליונה באגפים הצפוני והמזרחי כמו גם את השלמת ההתקנה של כל 7,550 המושבים על גבי הטריבונות התחתונות הקיימות והטריבונות העליונות החדשות. צוות המתכננים השלים את כל התכניות המפורטות וקיבל את כל היתרי בנייה והאישורים הנדרשים".
שחקני עירוני טבריה חוגגים את ההישארות (חג'אג' רחאל)"לצורך השלמת האצטדיון לרמת ליגת העל נדרשים כעת 65 מלש"ח נוספים על אלה שכבר הושקעו. עלות השלב הנוכחי שיסתיים בסוף שנת 2025 עומדת על סך של 65 מלש"ח והיא כוללת את השלמת המבנה המערבי (כ-40 מלש"ח), כר הדשא, טריבונות, מושבים, תאורה ולוח תוצאות (כ-15 מלש"ח) ועבודות פיתוח חלקיות (כ-10 מלש"ח). העלות הכוללת להשלמתו המלאה של אצטדיון טבריה לרמת ליגת העל עומדת על 130 מלש"ח, כך שנדרשים כעת 65 מלש"ח נוספים על אלה שכבר הושקעו. כל ראשי העיר משנת 2015 ועד היום עשו מאמצים גדולים לקדם את הקמת האצטדיון והסיבה היחידה להתמשכות העבודות היא הקושי בגיוס התקציבים הנדרשים".
"מלבד התקצוב השוטף ממפעל הפיס ומהמקורות העצמיים המוגבלים של עיריית טבריה, שהיא רשות קטנה יחסית, לא התקבל עד עכשיו סיוע משמעותי מגורמים נוספים על אף שמדובר באצטדיון המתקדם והמשוכלל ביותר צפונית לאצטדיון סמי עופר בחיפה, והשלמת הקמתו בצורתו המלאה, כמו גם של קריית הספורט כולה, היא בעלת משמעות גדולה מאוד לכל אזור הצפון. לפרויקט הזה יש חשיבות לאומית והוא צריך לקבל מימון משמעותי ממשרד הספורט (ומכספי הטוטו שנמצאים אצלו) כפי שהועבר מימון לאצטדיונים אחרים. אם הפרויקט של וינגייט צפון ייצא אל הפועל זה עשוי לשנות את תמונת המימון של האצטדיון ושל קריית הספורט כולה (גם שם המימון בא ממשרד הספורט)".
הדמיית אצטדיון עירוני טבריה (באדיבות בודק אדריכלים בע"מ ועיריית טבריה)מעיריית כפר קאסם נמסר ל-ONE בתגובה: "התוכניות של האצטדיון אושרו מזמן על ידי כל הגורמים הרלוונטיים כולל המנהלת וההתאחדות. לפני שנתיים החלו העבודות בשלב א’ באצטדיון כולל חדרי הלבשה וטריבונה. עוד בערך חודשיים נסיים את שלב א' ואחרי זה נתחיל את שלב ב’ שזה עוד טריבונה עם 2,000 מושבים ועבודות גמר בחדרי ההלבשה. התוכנית שאושרה לאצטדיון בתכולה של 8,000 כיסאות פרוסות בארבעה צדדים. שלב הליגה הלאומית - צד מערבי 2,000 כולל חדרי הלבשה קומת VIP ועוד קומה לתקשורת. צד מזרחי 2,000 כיסאות".
"ברגע שנסיים את שלב א' ושלב ב' אנחנו אמורים לפתוח את האצטדיון, אלא אם כן נצליח לגייס עוד תקציבים להשלמת 8,000 מושבים. העלות הכוללת של האצטדיון מוערכת בכ-100,000,000 מיליוני שקלים, כאשר צפי סיום שלב הליגה הלאומית הוא סוף שנת 2026".
גם מ-נ.ת.פ מהנדסים (ניהול, תיאום, פיקוח) התקבלה תגובה בהתייחס לעבודות הקמת האצטדיון בכפר קאסם: "לאצטדיון קיימת תכנית אב הכוללת 8,000 מושבים. לפני כשנתיים החל קבלן הביצוע בעבודות בשטח, לשלב הראשון אשר יכלול 3,000 מושבים. יחד עם זאת, בשלב זה יבוצעו כל חדרי ההלבשה, חדרי המאמנים שופטים וכל הנדרש להתאמת האצטדיון לליגת העל ולמשחקים בינלאומיים (לקבוצות ונבחרות). כיום מבוצעות עבודות להקמת שלד וקומת מרתף ביציע המערבי".
מ.ס כפר קאסם (שחר גרוס)"במקביל, צפויות להתחיל בקרוב עבודות ביציע המזרחי, אשר ישלים בשלב זה את תכולת האצטדיון ל-3,000 מקומות. בשלב זה, מבוצע רק שלב א' של האצטדיון כאשר צפי סיום העבודות למקטע זה מתוכנן לסוף שנת 2026. אנחנו מקווים שבשנים הקרובות, במידה ויוקצו תקציבים נוספים, יושלמו העבודות לצורך הרחבת האצטדיון בהתאם לתכנית האב המלאה ולהשלמה של 8,000 מקומות".
מעיריית ראשון לציון נמסר ל-ONE בתגובה: "כעיר שתומכת ומובילה בספורט בישראל, אנו רואים חשיבות רבה בשיפור מתמיד במתקני הספורט שלנו. בקרוב נחנוך את המרכז למצוינות בספורט אשר ייחשב למתקדמים והיפים ביותר בארץ, בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. אצטדיון הברפלד, אשר משמש את קבוצת הכדורגל הפועל ראשון לציון ומתקני האימונים הסמוכים אליו, הינם מהטובים והמתוחזקים שיש ובתכנית המקורית לשדרוגו, אכן רצינו להגדיל את האצטדיון לעשרת אלפים מושבים".
"עם זאת, בשל מלחמת ‘חרבות ברזל’ שהחלה לפני כשנתיים, בהם ראשון לציון הייתה אחת מהערים המטווחות בארץ, הכסף שתוכנן לשדרוג האצטדיון, הוסב לבניית מרחבים מוגנים בבתי הספר ובגני העירייה אשר סבלו מתת מקלוט. כמו כן, לאחר שראינו כי ייתכן והאצטדיון הלאומי ברמת גן ייסגר, אנו בודקים את האופציה אף להגדיל את האצטדיון בתכניות ללמעלה מעשרת אלפים מושבים, בכדי להפוך אותו לאצטדיון לאומי נוסף בישראל. חשוב לציין כי אלו תכניות שנבחנות אצלנו ועדיין אינן סופיות. אצטדיון הברפלד ומתקני האימונים גם במתכונתם הנוכחית נחשבים מהטובים בישראל".
אצטדיון הברפלד (יניב גונן)מעיריית רמלה נמסר ל-ONE בתגובה: "לאחר סיום הפעילות באצטדיון טוטו רמלה, שטחו צפוי לשנות את ייעודו במסגרת תכנון עירוני עתידי. בינתיים, ממשיכות קבוצות הכדורגל העירוניות, הפועל רמלה, מכבי רמלה, ובית"ר מ.ס רמלה לפעול ולארח משחקים באצטדיון 'מאיר נמני' שבפארק עופר, המאושר על פי תקני ליגה א' ומשמש גם את קבוצות הנוער בעיר”.
“במענה לצרכים העתידיים של קבוצות הספורט ולבקשת הצוותים המקצועיים, העירייה פועלת להקמת אצטדיון חדש, מתקדם ומאובזר, בשכונת נאות בגין, בסמוך לתפר שבין רמלה ללוד. מדובר במיקום מרכזי, הכולל חניון רחב ידיים, והאצטדיון החדש צפוי להכיל כ-2,000 מקומות ישיבה. התכנון נמצא בשלבים מתקדמים ובשיתוף עם הגורמים הרלוונטיים בוועדות התכנון. העירייה מקדמת את הנושא בכל הרצינות במטרה להבטיח מענה הולם לקבוצות הספורט ולתושבי העיר בקרוב".
אצטדיון טוטו ברמלה (יונתן גינזבורג)מעיריית הרצליה נמסר ל-ONE בתגובה: "אצטדיון הרצליה מצוי בתכנון אינטנסיבי רב שלבי לצורך הכשרתו במטרתו הסופית לאירוח משחקי ליגת על בכדורגל. בשלב הראשון של הפרויקט היציע המערבי עבר שיפוץ. בעונת 25/26 האצטדיון יוכל לשמש את הפועל הרצליה במסגרת ליגת א' ומשחקי המכביה בחודש יולי 2025 הקרוב. במקביל נערכים לשיפוץ יתר מרכיבי היציע המערבי לצורך הכשרת האצטדיון לאירוח משחקי מכבי הרצליה במסגרת הליגה הלאומית במהלך שנת 2026".
מעיריית קריית גת נמסר ל-ONE בתגובה: "מאז שנת 2013 הוצגו בקריית גת שלטי פרויקט, הדמיות והצהרות על הקמת אצטדיון עירוני – אך במשך יותר מעשור לא נרשמה התקדמות ממשית בשטח. ראש העיר הנוכחי, כפיר סויסה, שנמצא בתפקידו מזה שנה בלבד, הוביל מהלך מעשי שבמסגרתו גובש תכנון ריאלי לאצטדיון חדש שייבנה בשלבים, עם כ-2,500 עד 3,000 מושבים בשלב הראשון ודשא טבעי, ועם אופציה עתידית להרחבה של עד 8,000 מושבים. במקביל, נערך תהליך דומה גם בנוגע ארנה עירונית חדשה שתכלול 4,000 מושבים. במסגרת הסכמי הגג שנחתמו לעיר, הוקצו כ-90 מיליון ש"ח לפרויקטים מסוג זה – מגרשי ספורט, מתקני כדורגל ואולמות כדורסל”.
“בחודשים האחרונים נעשתה עבודת תכנון אינטנסיבית, אם כי חלק מהניסיונות להרחיב את המתחם הקיים טרם הבשילו. הצפי הוא שתוך כשנתיים וחצי – לקראת שנת 2028 – יוכלו הקבוצות המקומיות לארח משחקים רשמיים באצטדיון ובאולם החדשים. ראש העיר, כפיר סויסה, שצמח בספורט, משקיע משאבים רבים ולראיה כבר בשנתו הראשונה עלתה מכבי קריית גת לליגה א’ וקבוצת הכדורסל שסיימה במקום השני בליגה הארצית מתחילה סדרת פלייאוף על הכרטיס לליגה הלאומית".
שחקניות אלופת המדינה בכדורגל נשים, מ.ס קריית גת (שחר גרוס)ראש עיריית קריית גת, כפיר סויסה, הוסיף ל-ONE בתגובה: "אחרי יותר מעשור של שלטים, הדמיות והצהרות של השלטון הקודם – הגיע הזמן לעבור למעשים. אנחנו מובילים תהליך אמיתי להקמת אצטדיון עירוני חדש, שייבנה בשלבים, לצד בנייה של ארנה עירונית שתשדרג את כל תשתיות הספורט בעיר. הציבור לא מחפש עוד הבטחות – הוא רוצה לראות שחקנים על הדשא. אני גאה שהיום, אחרי שנה אחת בלבד בתפקיד, אנחנו יוצאים לדרך עם שלב התכנון כשיש כבר תקציבים זמינים במסגרת הסכמי הגג, והערכה ריאלית שבשנת 2028 כבר נשחק על הדשא ולא רק בדמיון. הגיע הזמן לעבור מתכניות גרנדיוזיות במגירה, למעשים ריאליים בשטח".
מעיריית כפר סבא נמסר ל-ONE בתגובה: "אחת הבשורות החשובות של התוכנית היא שדרוג משמעותי לאצטדיון העירוני בעלות כוללת של עשרות מילוני שקלים. ההחלטה על פרידה מהאצטדיון העירוני ובנייה של אצטדיון חדש שיתאים לדרישות המחייבות בליגת העל, התקבלה לאחר דיונים ארוכים ומעמיקים שהתקיימו בין עיריית כפר סבא והנהלת המועדון הירוק. על פי התוכנית, ייבנה יציע חדש ובו כ-10,000 מקומות ישיבה. בנוסף, יתווספו קופות לאוהדי הקבוצה האורחת ותתבצע הפרדה בין מחנות האוהדים ביציעים. האצטדיון יזכה גם לתאי עיתונאים ותוקם תשתית לשידורי טלוויזיה - בניית עמדת שידור וצילום הוספת עמדות צילום משניות לאורך המגרש ולצדו יוקמו עוד שני מגרשי אימונים לקבוצות הנערים".
אצטדיון לויטה (משה חרמון)מקבוצת א.ב. מתכננים נמסר ל-ONE בתגובה: "שלב א' של פרויקט אצטדיון טמרה פסע מקבלת היתר בנייה. לא יודעים לומר אם ייצאו לביצוע, כיוון שלמיטב הבנתנו העירייה מתקשה לגייס תקציבים. עלות הפרויקט המשוערת כ-50 מלש"ח נכון להיום (שלב א' ומרכז קהילתי)".
מעיריית טמרה - לא נמסרה תגובה, למרות ניסיונות להשיגם בנושא. באם זו תתקבל, נפרסמה כאן כמקובל.
מעיריית רהט וכן מאדריכלים מנספלד קהת בע"מ - לא נמסרה תגובה, למרות ניסיונות להשיגם בנושא. באם זו תתקבל, נפרסמה כאן כמקובל.