אם תשאלו את רן קוז'וק מה שינה את הפועל באר שבע של תחילת העונה, זאת שעפה מאירופה מוקדם מאוד והחלה את ליגת העל בצורה לא ממש מרשימה, אחת התשובות יהיו "דן ביטון". מבחינת המאמן שמוביל את הדרומיים למאבק אליפות, עם כניסה לפלייאוף העליון מהמקום הראשון בטבלה על חשבון מכבי תל אביב והרבה מעל מכבי חיפה, מי ששינה לו את האימונים והרים לו את הרמה - זה ביטון.
הוא כבר בן 29, בחודש יולי הקרוב יחגוג 30, ומי שהרגיש לנו במשך הרבה מאוד שנים כ"ילד מבאר שבע", הפך העונה להרבה יותר מזה. סביר להניח שהיה כזה עוד קודם, אבל לא קיבל את הבמה האמיתית להוביל קבוצה על גבו. אפשר להגיד שבמכבי ת"א זה לא היה יכול לקרות, לא במועדון שבו יש מנהיגים וכוכבים גדולים כמו ערן זהבי ודור פרץ, אבל בבאר שבע, הבית, דן ביטון מוכיח העונה שהוא יכול.
הערב (שבת, 21:45) תעלה הנבחרת לכר הדשא בדברצן לפתיחת קמפיין מוקדמות המונדיאל ב-2026, קמפיין שרבים מצפים שיסתיים בידיים ריקות, אך יש מספר שחקנים שעבורם זו ההזדמנות האחרונה לעשות משהו במדים הלאומיים. דן ביטון הוא אחד מהם. ההחלטה המסתמנת של בן שמעון לפתוח איתו בהרכב נתפסת בחוץ כהפתעה. הרי על העמדה הזאת יושבים כיום גם שני הסופר סטארים של הכדורגל הישראלי: ליאל עבדה וענאן חלאילי.
רן בן שמעון ודן ביטון (רויטרס)אז למה דווקא ביטון יקבל את המושכות מול אסטוניה? יש לכך את התשובה הקצרה, ויש לכך את התשובה ארוכה. ברשותכם, נתחיל מהארוכה. הקיץ האחרון החל כשדן ביטון מרגיש שמגיע לו קצת יותר. אצל רובי קין הוא היה השחקן המוביל על הדשא לצד זהבי, פרץ ומילסון לאורך מחצית מהעונה. כבש, בישל, הכריע, רשם חצי עונה מרשימה מאוד, אלא שאז באה פציעה שעצרה את המומנטום.
הוא סיים את העונה בסופו של דבר עם 8 שערים ו-9 בישולים בכל המסגרות, רשם 26 הופעות בליגת העל במדים הצהובים והיה חלק בלתי נפרד מהאליפות תחת רובי קין. בקיץ צוות האימון התחלף והגיע ז'רקו לאזטיץ'. ביטון החל להרגיש ווייבים מוכרים, אותם חווה גם אצל ולאדן איביץ'. אם מלאדן קרסטאיץ' החזיק ממנו בטירוף, אז אצל שני המאמנים הסרבים האחרים זה פחות הרגיש ככה.
ביטון, שהחל את העונה כבן 29, ובשנה אחרונה להסכם שלו במכבי ת"א, הרגיש שזה הזמן שיתחילו להעריך אותו. על הדשא, חוזית. מכבי ת"א רצתה להאריך לו את החוזה עוד בעונה שעברה ושמעה דרישות שכר גבוהות, כאלה שימתגו אותו כשחקן מוביל ובכיר במכבי ת"א מבחינה כספית, ואולי כתוצאה מכך גם ישנו את מעמדו המקצועי על הדשא. המנכ"ל בן מנספורד מחזיק ממנו מאוד, אך המו"מ מול סוכנו דודו דהאן לא התקדם, והצדדים הגיעו אל פתיחת העונה עם לאזטיץ' במצב בעייתי.
דן ביטון (האתר הרשמי של מכבי ת"א)תוך כדי השלבים המוקדמים של העונה אפשר היה להבין שזה הולך למקום לא טוב. גם מו"מ שכבר לא מתקיים על חוזה חדש, וגם מאמן שמבחינתו דן ביטון שוב צריך להוכיח את עצמו ותכניות מקצועיות ששוב שמות אותו בצד. פעם ישחק, פעם לא. כמו דן ביטון שהגיע לקריית שלום חמש שנים קודם לכן מלודוגורץ. הוא כבר לא רצה להיות במקום הזה. הסיום היה בלתי נמנע וכבר באמצע חודש אוגוסט היה אפשר להבין שזה הולך למקום של פרידה. פה נכנסה הפועל באר שבע לתמונה.
גם פתיחת העונה הבעייתית, גם הצורך בעוד איכות, דחפו את אלונה ברקת ללכת הכי חזק שאפשר על ביטון. עד כדי כך שבשיא האירוע, כשחלון ההעברות דוחק, הכל נסגר בין אלונה למיץ' גולדהאר בשיחת טלפון. 100 אלף דולר על אחד המועמדים לתואר שחקן העונה בליגת העל, בטח אם באר שבע תזכה באליפות בסופו של דבר. בבאר שבע לא חששו ושינו את התפיסה מול ביטון. הוא חוזר עכשיו בגיל 29 להוביל. להנהיג. הוא יהיה הפנים של הקבוצה, הכוכב המרכזי שלה מבין הישראלים.
אז בקדנציה הקודמת לפני שיצא לאשדוד, הוא היה סוג של אמיר גנאח של ימינו. כישרון עצום, שחקן שאמור להיות גדול, אבל מסביבו היו כוכבים, כאלה שהפכו את הדרך שלו לפרוץ לקשה במיוחד. היום זה אחרת. קוז'וק לא חשש לשים משקולות על ביטון, מה שמאמנים במכבי ת"א כן חששו לעשות. המשחק של המאמן דורש ריצה בלתי פוסקת, לחץ חזק ועקרונות טקטיים מורכבים, אבל קוז'וק כנראה שם לב לכל אלה על ביטון דווקא באחת התקופות הרעות של מכבי בשנים האחרונות, בחצי העונה תחת אייטור קראנקה. דווקא שם, בתוך הכאוס, ביטון הצליח לזרוח.
דן ביטון (מרטין גוטדאמק)הוא ביצע משימות הגנתיות, חילץ כדורים, ועדיין נשאר לו מספיק כוח כדי לסיים כמו שצריך למעלה. קוז'וק רצה להרוויח כמה שיותר מביטון, שינה מערך ל-3-5-2 או אם תרצו ברוח התקופה, 3-6-1, ושם את ביטון מתחת לחלוץ, כיהלום. כך הוא קיבל אותו פורח גם במערך הזה, וגם טוב ב-4-3-3 בצד ימין. את היכולת שלו להתמודד עם לחץ, מנהיגות וציפיות, ראו בבאר שבע תוך כדי העונה אחרי הגעתו של יורי מדיירוש שנכנס לעניינים עם שער מדהים מול מ.ס אשדוד, ועדיין לא הצליח להוציא את ביטון מההרכב.
הפוך, אם הייתה ירידה קלה בתפוקה שלה, ביטון ידע להרים את עצמו מחדש אחרי הגעת מדיירוש. אלו בדיוק הדברים שרן בן שמעון, שמסתכל מבחוץ על הקבוצות ועל התהליכים בעיניים אובייקטיביות, ידע לזהות. 10 שערים ו-7 בישולים יש לביטון העונה בכל המסגרות וזו העונה הטובה בקריירה שלו ללא ספק. את המסע שעבר העונה בבאר שבע, המקום בו גדל, הוא הביא איתו גם לזימון הזה של נבחרת ישראל.
הרים את עצמו מחדש. דן ביטון (ראובן שוורץ)כל אלה הם הערך המוסף שהוא יכול להביא מול יריבה מתגוננת כמו אסטוניה. כל מה שהוסיף לעצמו העונה למשחק שלו, השינוי שעבר ברמת המנהיגות והיכולת לקחת על עצמו ולהוביל, וכמובן היכולת שתמיד הייתה שם - רגל שמאל פנטזיסטית, כזו שכל אחד חולם שתהיה לו כשהוא בועט בכדור מנייר בכיתה בבית ספר כשהוא בן 6. רגל שמאל שיודע לפרק הגנות עם מסירה אחת, עם בעיטה אחת. מול אסטוניה המתגוננת, זה בדיוק מה שצריך.
דן ביטון (רדאד ג'בארה)כן, אם נחזור לפתיחת הכתבה, עבדה וחלאילי הם העתיד של נבחרת ישראל, של הכדורגל הישראלי ואין ספק שהם יתנו הרבה לנבחרת, אולי כבר במשחקים האלה, אבל מול אסטוניה יכול להיות שההסתכלות צריכה להיות על ההווה. ההווה של הכדורגל הישראלי ושל ליגת העל אם נדייק, הוא דן ביטון. בעונה הטובה בחייו, אם לא יקבל את ההזדמנות מול אסטוניה, אז מתי? וכפי שהוא הוכיח העונה בבאר שבע, הוא כבר לא רק דן ביטון. הוא דן בטון.
ההווה של הנבחרת. דן ביטון (ראובן שוורץ)