ה-NBA תמיד הייתה מודל לחיקוי בכל הנוגע ליישום שינויים שמסייעים לה להישאר הליגה הססגונית והאטרקטיבית ביותר, מודל שתחרויות אחרות בעולם מנסות לאמץ. אבל גם בליגה שבה הכל נוצץ - עם כוכבים וקבוצות שנלחמות על התואר עונה אחרי עונה - יש צד "אפל" שטרם הצליחו להתמודד איתו כראוי.
רוב הקבוצות שנמצאות בתחתית הטבלה, לאחר שאיבדו סיכוי להעפיל לפלייאוף (שאליו מגיעות רק מחצית מהקבוצות), מקבלות החלטה לא הוגנת מבחינה ספורטיבית: הן בוחרות להפסיד משחקים בכוונה, כדי לסיים כקבוצה הגרועה בליגה - תופעה שנקראת "טנקינג".
זקארי ריזאשה (אחר)עיוות ספורטיבי
מה המטרה של העיוות הזה? לזכות ב"פרס" דווקא על כך שאתה הגרוע ביותר: לקבל את הסיכוי הטוב ביותר לבחור ראשון בדראפט של חודש יוני הקרוב, שבו צפויים להיבחר כמה מכוכבי מכללות בולטים. הבחירה המבוקשת ביותר הקיץ היא קופר פלאג, כוכב אוניברסיטת דיוק, שכבר בעונתו הראשונה ב-NCAA מרשים ביכולותיו ונחשב לאחת מהכוכבים העולים הבאים של ה-NBA. בחירתו כבחירה מספר אחת נראית כמעט ודאית.
בזכות הבחירה הראשונה, קבוצות רבות הצליחו להפוך את מצבן: מקבוצות כושלות הן נבנו מחדש סביב אותו שחקן נבחר, והפכו למועמדות לתואר תוך ביצוע מהלכים נכונים בניהול הסגל. במקרה של פורטלנד של דני אבדיה שנכנעה הלילה לשיקגו, היא שיפרה את הסיכוי הקטן שלה לבחור ראשונה בדראפט, כאשר למדורגת תשיעית מהסוף יש 4.5% סיכוי לזכות בסנסציה של דראפט 2025 קופר פלאג, ולמדורגת עשירית מהסוף 3%. ייתכן שבגלל זה אבדיה סופסל על ידי צ’ונסי בילאפס בדקות האחרונות.
לפורטלנד כעת פער של משחק וחצי משיקגו, שמחזיקה במאזן העשירי הכי גרוע בליגה (42:35) לצד מיאמי ופיניקס. כאמור, הסיכוי של הקבוצה עם המאזן ה-10 הכי גרוע לזכות בלוטרי עומד על 3%. במקרה שאבדיה היה על הפרקט בדקות האחרונות הסיכוי של פורטלנד היה גובר, ובכך הפער בינה לבין שיקגו היה מצטמצם.
קופר פלאג (רויטרס)כמה מועמדות לתואר "הגרועה מכולן"
העונה, המרוץ לתחתית הליגה סוער מתמיד, כשמעורבים בו שלל אינטרסים. שתי הקבוצות עם המאזנים הגרועים ביותר כרגע — יוטה ג'אז במערב (16 ניצחונות ו-60 הפסדים) ו-וושינגטון וויזארדס במזרח (59:16) — נמצאות ב"קרב" אמיתי על התוצאה הגרועה ביותר, מה שמעורר לא מעט חשדות.
למעשה, בשלב הזה של העונה, כמעט רבע מהקבוצות ב-NBA מעדיפות להפסיד מאשר לנצח, דבר שמעיב על תדמיתה של ליגה שנבנתה על בסיס בידור וספורטיביות, לא ספקולציות. הבעיה היא האם ניתן לתקן את העיוות הזה, שבו קבוצות רבות כבר מפנות מבטן אל עבר הדראפט הבא במקום להתמקד בתחרות עצמה.
אדם סילבר (רויטרס)סילבר מודה: “צריך לשפר את המערכת”
קומישינר הליגה, אדם סילבר, הודה לאחרונה בפני התקשורת - באירוע שבו גם הכריז על עניין הליגה בהקמת תחרות באירופה - ש"אי אפשר להתכחש לכך שהתמריצים של הקבוצות משתנים לקראת סיום העונה, במיוחד כשיש תחושה שהדראפט הקרוב מציע שחקנים מבטיחים שיכולים לבנות סביבם קבוצה מחדש". בכך הוא למעשה מצדיק את הבעיה.
"אני לא אומר שיש לנו שיטה חדשה להערכת בחירות דראפט, וגם לא שנפתור את זה מיד, כי אין לנו כרגע תכנית פעולה", אמר סילבר. "אני רק יכול לומר שוועדת התחרות תדון בזה בפגישה הבאה שלה. אני מודע לחלוטין למה שקורה ולדילים שמתבצעים מאחורי הקלעים, למרות שבסופו של דבר מה שאנחנו מוכרים הוא תחרות".
לוקה דונצ'יץ' ואדם סילבר (רויטרס)בליגת הנשים (WNBA) כבר ניסו להתמודד עם הבעיה: הקבוצות נכנסות להגרלת הדראפט על סמך תוצאותיהן בשנתיים האחרונות, כך שקשה יותר "לשחק כדי להפסיד" כשרוצים לחשב 164 משחקים, בניגוד ל-82 משחקים בעונה ב-NBA.
אוהדי הקבוצות אולי מבינים שהפסדים הם אמצעי להתרוממות דרך הדראפט, אך מדובר במצב שאי אפשר להחזיק לאורך זמן. יש קבוצות שלוקח להן שנים לצאת ממעגל ההפסדים.