אתלטיקו מדריד גרסת 2020/21 היא ממש לא אתלטיקו שהתרגלנו לראות ב-7 השנים האחרונות. מאז הגיע למועדון, צ’ולו סימאונה הנחיל עבור הקולצ’ונרוס סגנון משחק מבוקר, מחושב, הגנתי, תקראו לזה איך שאתם רוצים, אלא שהעונה נראה שיש משהו חדש בצד האדום-לבן של בירת ספרד. חלק יגידו כי הסיבה טמונה בצירופו של לואיס סוארס או שמא בפריחה המאוחרת של ז’ואאו פליקס, אלא שהשינוי האמיתי והמשמעותי ביותר נובע משינוי המערך שהתאפשר הרבה בזכות שחקן אחד שעד לפני שנה היה אנונימי כמעט לחלוטין עבור אוהד הכדורגל הממוצע – וזהו מרקוס יורנטה.
אפשר לומר שהסיפור של יורנטה מספר במידה מסוימת את זה של אתלטיקו של העונה. בדומה לקבוצה שלו, מי שהתחיל את הקריירה כקשר אחורי אפור משהו ולא מצא את מקומו בריאל מדריד, ממציא את עצמו מחדש בעונה הנוכחית. כיום, מעמדה חדשה כשחקן התקפה לכל דבר, יורנטה מבשל, מבקיע, יוצר מצבי הבקעה ובעיקר מקבע את מעמדו כאחד הגורמים המרכזיים להצלחה המסחררת של מוליכת הטבלה. ב-22:00, מי שהולך ומתגלה כאיש למשימות מיוחדות של סימאונה ינסה להמשיך לעשות זאת בדרבי הגדול מול הקבוצה בה גדל ולא באמת נספר.
במקום הלא נכון, בזמן הלא נכון
אם הייתם מספרים למרקוס יורנטה שבגיל 25 הוא יככב דווקא באתלטיקו, הוא בטח היה חושב שהשתגעתם. הקשר, שגדל בצד השני של הכביש, היה אמור להפוך ביום מן הימים לשחקן מן המניין בקבוצה הראשונה, דבר שהיה רחוק מלהתממש בפועל, הרבה בגלל (או בזכות) זינדין זידאן. יורנטה אמנם היה שחקן הרכב קבוע בקבוצת הקסטילייה של המועדון תחת הדרכתו של הצרפתי, אלא שכשהאחרון קיבל את המשרה בקבוצה הראשונה הוא לא בדיוק ספר אותו. אגב, במסיבת העיתונאים לקראת זידאן נשאל על סוגיית יורנטה: “האמת שאני מופתע ממנו מאוד. הוא שחקן טוב, אבל אצלנו הוא לא הראה את כל היכולות שהוא מראה היום. אני שמח בשבילו” אמר הצרפתי.
יורנטה נדד לעונת השאלה באלאבס וקיווה לחזור לריאל מהדלת הראשית. הוא רשם 32 הופעות טובות בעונת 2016/17, אחריה שב לקבוצת נעוריו, אלופת אירופה דאז, ולמאמן שהאמין בו בתקופתו בקסטילייה. אלא שזידאן, באופן טבעי יש לומר, לא בדיוק לקח בחשבון את יורנטה והמשיך לתת את הקרדיט לקאסמירו, טוני קרוס ולוקה מודריץ’, והקשר הצעיר רשם 36 הופעות בלבד בשנתיים. בסוף עונת 2018/19, יורנטה הבין שבין הרצון להטביע חותם במועדון נעוריו למציאות בפועל ישנו פער גדול מדי לכדי גישור, והיעד הבא חיכה ממש מעבר לכביש, בדרך להחתמה שגרמה ללא מעט אנשים להרים גבה.
חצי שעה קסומה באנפילד ששינתה קריירה שלמה
“רציתי להגיע לפרויקט שאפתני שמוכן להמר עליי ורוצה אותי אצלו, וכאן זה קרה”, כך אמר יורנטה כשהוצג באתלטיקו מדריד ביוני 2019. גם הוא ידע אז שמדובר בהימור של הקולצ’ונרוס, ששילמו 30 מיליון אירו על שחקן שטרם הוכיח את עצמו ברמות הגבוהות ביותר ועד אז נחשב להבטחה שרחוקה מלהתממש. גם הוא בטח לא דמיין אז ש-8 חודשים לאחר מכן יגיע המשחק שישנה את הקריירה שלו מקצה לקצה.
גומלין שמינית גמר ליגת האלופות. אתלטיקו מגיעה לאנפילד אחרי 0:1 מהמשחק הראשון במטרופוליטנו וככל שהמשחק עובר, התכנית של סימאונה מתפוגגת לו מול העיניים. החבורה של קלופ כתשה את האורחת מבירת ספרד וז’ורז’יניו ויינאלדום הוריד אותה ביתרון על סף הירידה להפסקה. האנגלים המשיכו לשלוט ולהחמיץ וסימאונה הבין שאין מנוס משינוי, וכהרגלו זרק למערכה עוד קשר אחורי “אפור” כדי לשמור על התוצאה, על חשבונו של דייגו קוסטה.
אחרי 90 דקות בשליטה אנגלית מוחלטת, אתלטיקו יצאה בנס והצליחה לכפות הארכה. 4 דקות בתוכה, רוברטו פירמינו כבש את השני וסימאונה כבר ראה את רבע הגמר שוב בורח לו בין הידיים. בניסיון נואש להשיג שער חוץ יקר, הארגנטינאי הימר על כל הקופה. הוא שלח את יורנטה קדימה, לשחק מתחת לאלברו מוראטה שעלה גם הוא מהספסל, ואיך זה נגמר בסוף? את זה כולם זוכרים. בחיל הים אומרים שכשהגלים מתחזקים החזקים מתגלים, וכך קרה עם יורנטה, שהפך לגיבור ברגע הכי לא צפוי. הקשר הימם את אנפילד, כבש פעמיים בתוך 9 דקות והוסיף בישול למוראטה שסגר עניין בדרך ל-8 הגדולות.
“סימאונה הזהיר אותי עוד לפני כמה שבועות שיש סיכוי שאשחק קצת יותר מקדימה ושאתכונן לזה”, סיפר יורנטה אחרי אותו ערב בלתי נשכח באנפילד, “המשחק הזה היה נקודת מפנה בקריירה שלי, הוא שינה את חיי. זה היה משחק מיוחד, אולי הכי טוב בקריירה שלי”. לצערו של יורנטה, זה גם היה המשחק שהוריד את המסך באופן זמני על עונת 2019/20 בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, אלא שהקשר הצליח בכל זאת למנף את הרגע הקסום כשלושה חודשים לאחר מכן. סימאונה לא שכח את התצוגה באנפילד וכשהעונה חודשה, הציב את יורנטה פעם אחר פעם בעמדות התקפיות וקיבל ממנו תפוקה נאה של שני שערים ו-4 בישולים.
הסמל של השיטה החדשה
אתלטיקו סיימה את העונה שעברה בצורה סבירה בסך הכל כשהיא במקום השלישי, אלא שאחרי 7 שנים על הקווים – סימאונה הבין שמשהו צריך להשתנות. בדיעבד, אותו שינוי גישה של המאמן השמרן השפיע באופן ישיר על יורנטה, שקיבל תפקיד חדש כאחד משני קשרים התקפיים במערך של 3-4-2-1, שהולכת ומתגלה כשיטה המושלמת עבור הקולצ’ונרוס שדורסים את הליגה ונמצאים בעמדת עליונות חסרת תקדים על פני ברצלונה וריאל, אך היא התגלתה כלא פחות מושלמת עבור יורנטה עצמו.
“הוא גילה אותי ואני המצאתי את עצמי מחדש. הוא הימר עליי, אבל אני חושב שהרווחתי את זה”, אמר יורנטה על סימאונה. ועוד איך הרוויח. מעמדתו החדשה כשחקן התקפה לכל דבר, יורנטה מציג את הכדורגל הטוב בחייו ואפילו סלל את דרכו לראשונה לנבחרת ספרד. הוא כבש 4 שערים, בישל 2 שניים ומעבר לכך – נותן ערך מוסף מבחינה הגנתית, כאשר הוא מסייע למשחק הלחץ בחלק הקדמי (דבר שלא היה קיים עד כה בכל שנותיו של סימאונה באתלטיקו) ויוצר יחד עם חבריו להתקפה ורביעיית הקישור מאחוריו צפיפות שמקשה על קבוצות לחצות את השליש השני של המגרש.
כשמסתכלים על יורנטה, קשה להצביע על תכונה מסוימת ששמה אותו בעליונות על שחקן אחר. הוא לא הכי מהיר, לא טכני בצורה יוצאת דופן ולמרות שעושה זאת לא מעט העונה, הוא ממש לא סקורר. אבל הוא כן שחקן מגוון, כזה שלואיס אנריקה בעצמו אמר עליו ש”הוא יכול לשחק בכל עמדה”. הוא לא דריבליסט, אבל כן שחקן חכם שמסוגל לרדת מעט לאחור ולחלק מסירת מפתח שתפתח את ההגנה כפי שעשה בשער הראשון ב-0:2 על ויאדוליד רק בשבוע שעבר ובקיצור – הוא שחקן של מאמן.
המפתח להרבה מאוד דברים בחיים הוא סבלנות, לחכות, לפעמים אפילו בלי לדעת למה. יורנטה עשה את זה. עד גיל 25, הוא חיכה וחיכה לרגע שבו יגיע אותו אדם שיגלה בו את האיכויות שאפילו הוא לא ידע שטמונות בו. עכשיו, אחרי שזה קרה, הוא רק רוצה להאריך את הרגע. עוד אחד כזה, ואם אפשר נגד אותה אימפריה שלא זיהתה את מה שצ’ולו כן, ישים את יורנטה במקום אחר לגמרי אפילו ממה שהוא חווה כעת.