יום שני, 18.11.2024 שעה 07:32

הגדולות, הקטנות והכישלונות: סיכום המונדיאל

לקראת סוף הגביע העולמי, אחד הסוכנים המובילים באירופה, סאשה אמפשר, מסכם עבור ONE את הטורניר, מסביר את הקשר לחלון ההעברות ומתייחס גם לישראל

|
מסי ורונאלדו. לא היה המונדיאל שלהם
מסי ורונאלדו. לא היה המונדיאל שלהם

מונדיאל 2018 יגיע לסיומו מחר (ראשון) באצטדיון לוז’ניקי במוסקבה, עם משחק הגמר בין צרפת לקרואטיה ולאחר חודש של כדורגל שריתק למסכים את כל העולם, הגיע הזמן לסכם וגם להבין מה באמת קרה ברוסיה, בעיקר מזווית שוק ההעברות העולמי. 

על מנת לעשות זאת, שוחחנו עם בעלי סוכנות השחקנים הגרמנית, SPOCS, סאשה אמפשר, מי שהוזכר בל'אקיפ כאחד מעשרת הסוכנים הכי משפיעים באירופה, קצת אחרי שמות כמו ז'ורז'ה מנדש, פיני זהבי, מינו ראיולה, קבוצת וסרמן, ג'ונתן בארנט ואחרים. אמפשר העניק ראיון ל-ONE וסיפק כמה מתובנותיו על הגביע העולמי.

אינפניטו: "המונדיאל הטוב בהיסטוריה"

בסוכנות של אמפשר, מי שהעביר את מוחמד סלאח ממצרים לבאזל, יוצגו בין היתר עבדול באבא רחמן, טרזגה המצרי, מוחמד אלנני, פלורן מלודה, אלבין אקדאל, אלכסנדר צ'יפצ'יו, ניקולה סטאנצ'יו, לוקאש תאודורצ'יק (נבחרת פולין במונדיאל), אדוארדו ורגאס ואחרים. לפני כשלוש שנים, אגב, הוא פתח סניף של SPOCS בישראל אותו מוביל סוכן השחקנים אוהד כהן, מי שהעביר בזמנו את ורגאס, חלוץ נבחרת צ'ילה, מנאפולי להופנהיים ב-2015.

"בזמן שרוב הנבחרות הגדולות עפו ולא היו טובות כמו שציפינו, הקטנות הפתיעו וקיבלנו הרבה דרמות במונדיאל הזה", סיכם אמפשר, שלא רצה להתייחס לשחקניו הרבים אותם הוא מייצג שלקחו חלק בטורניר, בספרד, בלגיה, קרואטיה, שבדיה, מצרים ועוד, לפני שנגע בנקודות המשמעותיות מבחינתו שעולות מהמונדיאל. "זה היה מונדיאל של רוח קבוצתית ולא של שחקנים אינדיבידואלים. בלגיה הייתה טובה יותר מברזיל, קרואטיה הייתה טובה יותר מארגנטינה, וזה אומר הכל. המצטיינות עבורי במונדיאל הזה הן צרפת ובלגיה".

אמפשר עם עבדול באבא רחמן (אתר סוכנות SPOCS)אמפשר עם עבדול באבא רחמן (אתר סוכנות SPOCS)

מדוע לדעתך באמת הנבחרות הגדולות נפלו במונדיאל הזה?
"ספרד, ארגנטינה, גרמניה ופורטוגל השתמשו בשחקנים המבוגרים והמנוסים יותר ופחדו לקדם את הצעירים, הייתה עייפות ותשישות אצל הנבחרות הללו, כי השחקנים שלהן משחקים בליגת האלופות ועד הסוף עם 50-60 משחקים בעונה האחרונה. כדי להיות ישר, צריך לומר שההבדל בין זירת המועדונים לנבחרות הוא כמה אחוזים בודדים, 3-5%, לא מעבר. אם אין לך רוח לחימה, כמו בגרמניה עם מסוט אוזיל למשל, ואין טריות – זה יכול להרוג אותך בטורניר גדול והן הפסידו. לארגנטינה, ספרד וגרמניה היו את הבעיות הללו. צרפת, בלגיה וקרואטיה לא נפלו בזה".

שחקני ארגנטינה. איפה היו הצעירים? (רויטרס)שחקני ארגנטינה. איפה היו הצעירים? (רויטרס)

כגרמני, בטח יש לך דעה נחרצת על הכישלון של אלופת העולם
"בגביע הקונפדרציות גרמניה שיחקה מצוין ואהבו את הכדורגל שלה, הפעם יואכים לב לא השתמש בשחקנים הללו כמעט בהרכב הראשון. גרמניה השתמשה יותר מדי בזוכים של מונדיאל 2014 והשחקנים הטובים יותר והצעירים נותרו על הספסל. בעמדות המגן השמאלי והחלוץ אין לנו הרבה מבחר, למרות שאנחנו מדינה גדולה. הצעירים הגרמנים לא מקבלים מספיק קרדיט ולא נותנים להם את הזמן להתפתח, המועדונים מגיבים מהר בשוק, ממש לא מחכים להם ובסוף קונים שחקנים. הם לא יוצאים מספיק גם מחוץ לגרמניה וזאת התוצאה.

“בנוסף, לגרמניה תמיד יהיו חמישה נציגים בבאיירן מינכן עד סוף הדרך בליגת האלופות והם הגיעו פחות מרוכזים ועייפים אחרי ההפסד בגמר הגביע הגרמני ואחרי סיומת לא ממש טובה לעונה. תמיד כשיש לך פער גדול בראש הטבלה אתה נופל בפן המנטלי והפיזי אחרי שאתה זוכה".

שחקני גרמניה. כשלו ברגע האמת (רויטרס)שחקני גרמניה. כשלו ברגע האמת (רויטרס)

גם האפריקאיות והערביות לא ממש הרשימו, ציפו מהן לקצת יותר
"האפריקאיות לא הגיעו לשמינית הגמר, הכישרונות האדירים שלהן מתקשים להגיע לאירופה בגלל ויזות והגבלות הגירה. קשה היום יותר להביא שחקן אפריקאי לאירופה והתהליך הזה ניכר בנבחרות. צעיר אפריקאי יכול להפוך לכוכב רק בבאזל, אנדרלכט או קבוצות קטנות בליגות הבכירות. הבעיה היא שהאקדמיות הגדולות מלאות, יש יותר מדי כישרונות אפריקאים. בליגת האלופות ובליגות הבכירות אי אפשר לשחק עם הרבה זרים, בטח בקבוצות הצעירות יותר. לא קל להשיג את ההתקדמות הזאת. 

"אם אביא שחקן צעיר לבאזל, אפשר לקדם אותו אחר כך. אם אביא אותו לקבוצה קטנה, הדרך שלו תהיה ארוכה יותר וקשה יותר. ההזדמנות הזאת הופכת להיות קשה יותר ויותר לאפריקאים. הם לא מורשים לשחק בקבוצות השניות בליגות הבכירות, אפשר לרשום לרוב רק שלושה שחקנים שהם לא אירופאיים. הכישרון נמצא שם, בגאנה ובמקומות אחרים, רואים את זה בכל הרמות, אבל ככל שקשה יותר לשלב אותם, הפוטנציאל של הנבחרת לא ממומש. ספציפית, האפריקאיות והערביות לא העפילו בגלל חוסר מזל, שהן לא צריכות להיות תלויות בו. סנגל וניגריה שיחקו טוב, זה היה צמוד מאוד. הערביות פשוט מאוד לא מספיק טובות".

מוחמד סלאח. "הערביות לא מספיק טובות" (רויטרס)מוחמד סלאח. "הערביות לא מספיק טובות" (רויטרס)

בניגוד אליהן, מה לדעתך סוד ההצלחה של המדינות הקטנות שבלטו במונדיאל הזה?
"לקרואטיה, בלגיה, שבדיה, שווייץ וכדומה יש מבחר אדיר של שחקנים, עבורי כגרמני ואחד שמכיר טוב את השוק, אני יכול לתת דוגמה – הצעירים הגרמנים לא מקבלים הזדמנות בבונדסליגה. קשה לקבל קרדיט כשחקן צעיר, אבל מה ההבדל אם אתה שחקן צעיר מגרמניה, שווייץ או קרואטיה? אם אתה מהמדינות האלה, אתה דווקא כן יכול לשחק בכל ליגה בכירה בגיל צעיר, בגרמניה תשחק בנוער עד גיל 20 ואז אולי בקבוצה השנייה מהליגה הרביעית ואז אף אחד לא יקנה אותך.

“השחקנים הטובים למדו ללכת לליגות הפחות בכירות כדי לקבל קרדיט ואז להגיע לליגות הבכירות בגיל בוגר יותר. קל יותר לשחקן צעיר לקבל קרדיט בשווייץ או בלגיה מאשר בגרמניה ולכן המדינות הללו מפתחות שחקנים מצוינים כמו שראינו. זה מקדם את הכדורגל. השחקנים הצעירים בבלגיה או שווייץ לא הולכים לאיבוד וזה בא לידי ביטוי בנבחרות, בניגוד לגרמניה. שם יש את מריו גומז בנבחרת”.

אם אתה משווה את המדינות הקטנות הללו לישראל, מדוע לדעתך לא צומחים מכאן כישרונות ברמות הללו?
"אין לכם מספיק שחקנים שמשחקים באירופה. לא קל לעשות סקאוטינג בישראל כי צריך לטוס לפחות 4 שעות כמעט מכל מקום באירופה, ועד שיש כישרונות כמו מנור סולומון למשל רוצים עליו 10 מיליון יורו, ככה בסוף הכישרונות האלה נשארים בישראל. המחירים צריכים להיות נמוכים יותר עבור ישראלים, כדי שהם יוכלו לצאת יותר לאירופה. עם כל הכבוד, מועדונים רוצים לשלם על שחקנים מוכחים. בקרואטיה למשל יש דינמו זאגרב, היידוק ספליט ורייקה ויש שם כישרונות גדולים, זאת מדינה שמאמינה בספורט ובכדורגל. המועדונים הגדולים מחפשים שחקנים קרואטים צעירים. גם בבלגיה זה ככה, רמת האימונים טובה יותר. לגבי ישראל, יש עוד הרבה עבודה בריכוז על המגרש כדי שיחפשו גם כישרונות ישראלים".

מנור סולומון. ישבור את הסטיגמה? (עמרי שטיין)מנור סולומון. ישבור את הסטיגמה? (עמרי שטיין)

איזו עוד מגמה אתה מסמן מהמונדיאל הזה?
"הפעם לא נוצרו כוכבים במונדיאל, היו נבחרות שזרחו, אבל כישרונות גדולים לא זרחו. לכריסטיאנו רונאלדו הייתה פתיחה טובה, אבל ליאו מסי שיחק כמו שחקן רגיל בכל נבחרת, לא יצא שחקן דומיננטי מהטורניר הזה. קיליאן אמבפה הוא היחיד שאפשר לומר שיהיה הפולו-אפ למסי ורונאלדו, יש לו את הכל, אבל גם הוא לא תגלית. אחרי 2014 כולם שאלו מי זה חאמס רודריגס למשל, אמבפה כבר מוכר שנתיים”.

מי עוד הרשימו אותך ברוסיה?
"קודם כל אדן הזאר, כולם יודעים שהוא שחקן מהטופ העולמי, אבל כולם בטוחים בזה עכשיו אחרי שהוא הוביל ככה את נבחרת בלגיה. ג'סי לינגרד הרשים אותי מאוד גם. לדעתי הם עומדים להיות השחקנים שנרצה לראות משחקים כדורגל בשנים הבאות. טימו ורנר היה טוב מאוד, בלי קשר להדחה של גרמניה, יוליאן בראנדט ובנג'מין פבאר נראו טוב מאוד".

אדן הזאר. נתראה ביורו 2020 (רויטרס)אדן הזאר. נתראה ביורו 2020 (רויטרס)

נבחרת צרפת, אתה רואה אותה כפייבוריטית בגמר? בשנים הבאות?
"הצרפתים עושים הכל טוב מאוד, אין יותר מדי זרים בליגה הצרפתית ויש המון כישרונות שהמועדונים משתמשים בהם. בספרד, אנגליה וגרמניה קונים שחקנים צעירים צרפתים ופחות מקדמים את הצעירים שלהם. הכישרונות האלה בסוף מגיעים לליגות הבכירות, צרפת תהיה קשה לפיצוח בשנים הבאות בגלל המגמה הזאת ובגלל שהיא לא עוצרת בפיתוח. ראינו את זה גם ביורו 2016 וזה העניין המרכזי בהצלחה שלהם".

לסיכום, כסוכן מוביל באירופה, מה לדעתך רמת ההשפעה של המונדיאל על חלון ההעברות?
"החלון כרגע פועל בקצב איטי מאוד ופעיל יותר בליגות הקטנות. בליגות הבכירות מחכים לסיום המונדיאל והחל מהשבוע הבא הכל יהפוך להיות מהיר יותר. הגביע העולמי לא ייצר כוכבים חדשים, אולי כמה קרואטים שיוכלו להתקדם. השחקנים הברזילאים למשל מאוד יקרים והם כמעט כבר לא רלוונטיים באירופה, אם שחקנים חסומים למועדונים בגלל המחיר, אז הם ילכו לסין ופחות יתקדמו מאשר באירופה. צריך לקוות שהמועדונים מהמדינות הפחות גדולות יעצרו קצת, כי גם הם מתחילים לקנות צעירים בכסף גדול. צריך להזכיר שאף מועדון בעולם לא מקדם רק את הסגל שלו, תמיד מסתכלים החוצה. בכל מקרה, למונדיאל הזה הייתה את השפעה הכי נמוכה שאני זוכר על שוק ההעברות".

אסור לפספס
נגןחגיגות יום ההולדת של ליז שכטר בדובאי
חגיגות יום ההולדת של ליז שכטר בדובאי
נגןרגע לפני הקרב: טייסון מוריד סטירה לפול
רגע לפני הקרב: טייסון מוריד סטירה לפול
נגןשועה ומשפתי עוברים את "הזובור" בנבחרת
ה"זובור" של שועה ומשפתי יצא לדרך בנבחרת
נגןליניקר הועזב מתכנית הדגל של הפרמיירליג
ליניקר הועזב מתכנית הדגל של הפרמיירליג
/* LAST / NEXT ROUNDs */