המפגש בין גרמניה מול ספרד מתקיים אמנם ברבע הגמר, אבל אלה שתי הנבחרות שהציגו את היכולת הגבוהה ביותר ביורו 2024, ועל כן מדובר בסוג של גמר מוקדם. הנה הנקודות החשובות לקראתו.
לאמין ימאל וניקו וויליאמס באגפים – יתרון לספרד?
ספרד היא הנבחרת עם הקיצוניים הכי מובהקים בטורניר. לאמין ימאל וניקו וויליאמס מתופקדים ממש באגפים, באופן המסורתי ביותר במערך 3-3-4. עד עכשיו, הייתה להם השפעה עצומה בניצחונות על קרואטיה, איטליה וגאורגיה, ומהלכים רבים מאוד עוברים דרכם.
כל אחד מהם רשם כבר שני אסיסטים, ובנוסף התכבד וויליאמס גם לכבוש שער ב-1:4 החלק בשמינית הגמר. הם אפילו כמעט חולקים יום הולדת – ניקו יהיה בן 22 יומיים לפני הגמר, לאמין יציין 17 יום לפני הגמר. כדי שהחגיגות שלהם יהיו מושלמות, ספרד רוצה לערוך אותן על אדמת גרמניה, תוך כדי ההכנות למשחק הגדול, והם אמורים לספק לשם כך את הסחורה מול העורף הגרמני.
לגרמניה עלולה להיות בעיה מובנית מול שחקני אגף מהירים מסוג זה. ג’ושוע קימיך, שרואה את עצמו בעיקר כקשר מרכזי, מנוסה אמנם כמגן ימני – ויש אף שגורסים כי זה התפקיד האופטימלי עבורו – אך הוא לא השחקן המושלם ביותר מבחינה טקטית, וגם לא המהיר ביותר.
בעמדת המגן השמאלי, אם ימשיך המאמן יטליאן נאגלסמן עם דויד ראום שפתח בניצחון על דנמרק, הרי שמדובר בשחקן שמעדיף בבירור לתמוך התקפית. הוא יעיל מאוד בפריצות לאורך הקו, אבל הרבה פחות טוב בשמירה על קיצונים עם יכולת טכנית גבוהה – כלומר, לאמין ימאל עשוי לעבור אותו מספר לא מבוטל של פעמים, ואף לסחוט ממנו כרטיס צהוב בשלב מוקדם של ההתמודדות. בשל כך, ייתכן וכדאי לנאגלסמן להחזיר להרכב את מקסימיליאן מיטלשטאט.
חוליית חוד גמישה – יתרון לגרמניה?
בעוד ספרד תנסה לאתגר את היריבה באגפים, סביר שהגרמנים ישתדלו לנצל דווקא את החורים שעלולים להיווצר במרכז הרחבה של ספרד. בניגוד לאדומים, לגרמניה אין בהרכב שחקני אגף טבעיים, כאשר פלוריאן וירץ וג'מאל מוסיאלה ממלאים את התפקידים האלה על הנייר. בפועל, הם מסוגלים לתפקד כמעט בכל מקום בחלק הקדמי, וזה נכון גם לגבי קאי האבריץ שעשוי להמשיך לפתוח כחלוץ חוד על תקן תשע מדומה. ביחד עם הקפטן אילקאי גונדואן שנהנה מחופש פעולה כמעט מוחלט בעמדת הפליימייקר, הם יוצרים חוליה קדמית גמישה מאוד ובלתי צפויה.
למגנים קל יותר להתמודד עם זה – הם שומרים על מי שמזדמן לאגף שלהם, ובכל מקרה דני קרבחאל ומארק קוקורייה נהנים מטורניר מעולה מבחינתם. לבלמים עלולה להיות בעיה גדולה הרבה יותר כאשר שחקני היריב מחליפים עמדות ללא הרף, והביטחון העצמי שלהם לא בשמיים. רובין לה נורמן בדיוק כבש שער עצמי נגד גאורגיה, ועם כל הכבוד לעברו של אמריק לאפורט, את העונה האחרונה הוא בילה בליגה הסעודית. עד עכשיו, הם לא עמדו במבחנים רציניים במיוחד – כי קרואטיה לא ידעה לתרגם החזקת כדור ליצירת מצבים, ואיטליה בקושי נגעה בכדור. נגד גרמניה האתגר יהיה ברמה אחרת לגמרי, והעורף עלול לקרוס.
לחץ על הקשרים המרכזיים
את הקצב בשתי הנבחרות מכתיבים הקשרים המרכזיים – טוני קרוס ורודרי. קרוס נוטה, במיוחד בטורניר הנוכחי, לרדת לעמדה נסוגה מאוד, לעתים בין שני הבלמים, ולהתחיל לנווט את ההתקפות משם. בשל כך, את הלחץ עליו עשוי להפעיל החלוץ המרכזי אלברו מוראטה, וגם לפדרי יהיה חלק מרכזי במשימה.
לעומת זאת, רודרי חוצה במקרים רבים את קו מחצית המגרש כבר בתחילת המהלכים, ומחפש את התזמון הנכון כדי לדהור קדימה, ואף לבעוט לשער. על מנת להצר את צדעיו, תידרש תשומת לב מיוחדת של רוברט אנדריך – הפועל השחור בקישור הגרמני. אנדריך פרח בשלב מאוחר בקריירה, ולנבחרת הגיע כשהוא כמעט בן 30. למעשה, הוא מבוגר מרודרי, אבל הרבה פחות מנוסה ממנו במעמדים מסוג זה, ואת העובדה הזו ינסה הכוכב הספרדי לנצל עד תום.
האם שלוטרבק צריך להחליף את טה?
יונתן טה היה מושעה בשמינית הגמר מול דנמרק, ולכן ניקו שלוטרבק החליף אותו במרכז ההגנה כדי ליצור דילמה משמעותית מאוד עבור נאגלסמן. בלם בורוסיה דורטמונד נגח כבר בפתיחה לרשת, וגם אם השער נפסל בגלל עבירה של קימיך במהלך, זה לא משנה את העובדה כי הוא מסוכן מאוד ברחבת היריב במצבים הנייחים. הוא מסוכן עוד יותר במסירות העומק המשובחות שלו. אין בעולם הרבה שחקני הגנה ששולחים כדורים ארוכים טובים יותר משלוטרבק, ואת השער של מוסיאלה שהבטיח ניצחון על הדנים סידר הבלם הצעיר סטייל – אפשר לטעון כי היה זה הבישול היפה ביותר בטורניר.
בין לבין, שלוטרבק גם איבד בשלומיאליות כדור ברחבה שלו בגלל חוסר ריכוז, ונשם לרווחה כאשר ראמסוס הוילונד בעט החוצה – אך זה בקלות יכול היה להסתיים בספיגה מיותרת. וזו בדיוק הנקודה איתו – הוא הרבה יותר יצירתי בהשוואה לטה, והתרומה שלו להנאת הכדור משמעותית הרבה יותר. הוא אלגנטי פי מאה, ומשלים הרבה יותר טוב מטה את אנטוניו רודיגר העוצמתי. מאידך, שלוטרבק יציב פחות, ונוטה לבצע טעויות רבות יותר. טה סבל מכך בעצמו בעבר, אך נגמל. הגמילה של שלוטרבק עדיין נמצאת בתהליכים.
אוהדים רבים בגרמניה בטוחים שכדאי להיות אמיצים ולשדרג את המשחק באמצעות שילובו של שלוטרבק. אוהדים לא מעטים חוששים מכך, והיו מעדיפים ללכת על בטוח. נאגלסמן נמצא לפי הדיווחים בתקשורת במחנה השני, אבל רק במבחן התוצאה נדע אם הבחירה שלו תהיה מוצדקת.
מתי לשלב את ניקלאס פולקרוג?
את שערו הראשון בטורניר גדול כבש פולקרוג, הסופר סאב האולטימטיבי של גרמניה, מול ספרד במונדיאל האחרון. הוא נכנס אז לקראת סיום, השווה ל-1:1, ונדמה היה כי סלל את דרכה של הנבחרת לשמינית הגמר. מאז, הוא הבקיע כמחליף גם מול קוסטה ריקה, וגם נגד סקוטלנד ושווייץ בטורניר הנוכחי. הוא משולב אך ורק כמחליף נכון לעכשיו, ונאגלסמן לא רואה לנכון לשנות זאת למרות שמופעל עליו לחץ בתקשורת לתת לפולקרוג לפתוח כחלוץ רחבה קלאסי. לפיכך, גם מול הספרדים הוא צפוי לעלות מהספסל, והשאלה הגדולה היא מתי זה יקרה, ועל חשבון מי. נגד השווייצרים, למשל, בחר המאמן להשאיר את האברץ על המגרש, החליף את וירץ ואת מוסיאלה, וקיבל את שער השוויון המיוחל.
מתי לשלב את דני אולמו?
הקשר-חלוץ הקטלוני הוא השחקן הכי "גרמני" בסגל ספרד. הוא משחק בבונדסליגה במדי לייפציג מאז ינואר 2020, מכיר היטב את הנפשות הפועלות, וגם ניחן בתכונה שמאפיינת את החוד הנוכחי של גרמניה – אין לו תפקיד מוגדר על המגרש, ולכן הוא הכי פחות צפוי. עד כה, הוא שולב כמחליף במקום פדרי בשני משחקים, והצטיין מול גאורגיה כאשר כבש שער נהדר לרשת גאורגיה בשמינית הגמר. כאשר פתח בהרכב של מחליפים מול אלבניה במשחק חסר חשיבות בשלב הבתים, סידר אולמו את הבישול לשער הניצחון של פראן טורס. יש יסוד סביר להניח שנראה אותו על המגרש גם ברבע הגמר, אבל השאלה היא אם זה יהיה שוב במקום פדרי, ובאיזה שלב של ההתמודדות.