פרופסור מייק טיפטון מאוניברסיטת פורטסמות', מהמומחים המובילים להשפעת טמפרטורות קיצוניות על גוף האדם, נשאל על ידי ‘BBC’ כיצד על פיפ”א להתמודד עם גל חום במונדיאל בשנה הבאה. כמו רבים אחרים, גם טיפטון הוכה בתדהמה מתנאי החום הקשים שבהם שיחקו שחקנים בטורניר גביע העולם למועדונים בארצות הברית, תופעה שממחישה את האיום הפוטנציאלי שמרחף מעל מונדיאל 2026, שיתקיים באותו אזור ובאותו זמן בשנה.
בשבוע שעבר היכה גל חום קיצוני בחוף המזרחי של צפון אמריקה, וגרם לעשרות אשפוזים עקב מכת חום. בניו יורק, למשל, נמדדו ב-24 ביוני 39 מעלות צלזיוס, שיא מקומי לחודש יוני. אצטדיון "מט-לייף" הסמוך לעיר צפוי לארח שמונה משחקים בטורניר, כולל הגמר. כמו מרבית האצטדיונים בארה"ב, קנדה ומקסיקו, אין בו גג ויש בו הצללה מוגבלת בלבד.
מועדי המשחקים ייקבעו רק לאחר ההגרלה בדצמבר, אך גורמים ב-BBC מסרו כי בארה"ב, המשחקים ייערכו כנראה ב-12:00, 15:00, 18:00 ו-21:00 לפי שעון מקומי, מתוך שיקולים של קהל אירופי, זכויות שידור וחסויות. טיפטון, שעובד עם ספורטאים כמו ג'וני בראונלי הבריטי, שהתמוטט ממכת חום במקסיקו ב-2016, טוען כי אם התנאים הקשים ששררו לאחרונה יחזרו, יש לשקול קיום המשחקים בשעות הבוקר, גם אם מדובר בגמר המונדיאל.
שחקני נבחרת ארגנטינה (רויטרס)"הייתי מעביר את המשחקים לאצטדיון ממוזג עם גג, ורצוי גם לתקופה קרירה יותר בשנה", אמר. "אבל כיוון שאנחנו כבר תקועים עם לוחות הזמנים האלה, הדבר היחיד שאפשר לעשות הוא להזיז את המשחקים לשעה קרירה יותר ביום. מהבחינה הפיזיולוגית-תרמית, מבחינת בריאות וביצועים, עדיף להתחיל מוקדם ככל האפשר, אבל אני מבין את המגבלות הלוגיסטיות".
"הסיכון הבריאותי לא נוגע רק לשחקנים, גם שופטים ואוהדים, שחלקם בכושר ירוד, מצויים בסכנה. אם ממשיכים לקיים משחקים כאשר כל הנתונים המדעיים אומרים לעצור, המארגנים נושאים באחריות כבדה. ייתכן בהחלט שנראה שינויים מבניים, כמו מעבר לרבעים במקום מחציות".
קריאת השכמה
ייתכן שהדברים נשמעים מופרכים, אך איגוד שחקני הכדורגל הבין-לאומי (FIFPro) מצטרף לקריאה לחשיבה מחודשת, בעקבות מה שהוא מכנה "קריאת השכמה" מגביע העולם למועדונים. במסיבת עיתונאים שנערכה ביום שני, טען המנהל הרפואי של הארגון, ד"ר וינסנט גוטברג', כי יש לשקול הארכת הפסקת המחצית ל-20 דקות במקרה של חום קיצוני, כדי לשמור על טמפרטורת גוף תקינה של השחקנים.
ההפסקות תתארכנה? מהומה בין שחקני ספרד ופורטוגל (רויטרס)אלכסנדר בילהפלד, מנהל המדיניות של הארגון, הוסיף כי "החום הוא מקור לדאגה הולכת וגוברת", וכי למרות שדחיית משחקים בגלל חום קשה יותר בלוח בין-לאומי, "מהיבט של בריאות ובטיחות, זה חייב לבוא לפני אינטרסים מסחריים". פיפ"א מסתמכת כיום על מדד WBGT (חום רטוב-יבש) שמשלב טמפרטורה ולחות. אם המדד עובר את 32 מעלות, יש חובה להפסיק פעמיים להתקררות במהלך המשחק.
לעומת זאת, FIFPro סבורה שיש להתחיל בהפסקות כבר כאשר המדד עובר את 28 מעלות, ולדחות משחקים מעל 32. לפי קריטריונים אלו, משחקים כמו פ.ס.ז' נגד אתלטיקו מדריד בפסדנה וצ'לסי מול תוניס בפילדלפיה "היו צריכים להתקיים בשעה אחרת, ואם לא, אז בתאריך אחר".
"השגנו מידה מסוימת של הצלחה, כיוון שפיפ"א הקשיבה להצעות שלנו במהלך הטורניר", אמר המזכיר הכללי של הארגון, אלכס פיליפס. "הם הכניסו אמצעים כמו בקבוקי מים נוספים ומגבות סביב המגרש. כמובן שעדיף היה שזה יקרה מראש".
ג'אני אינפנטינו (רויטרס)"יש שאלות לגבי מהו הסף ההגיוני שבו מתעוררת דאגה לשחקנים ולצופים. בשלב מסוים, פתרונות כמו צל, הידרציה וקירור פשוט לא יספיקו, וצריך יהיה לנהל דיון אמיתי, למרות האינטרסים הכלכליים". מוקדם יותר השנה, חוקרים מאוניברסיטת קווין שבבלפסט התריעו שטמפרטורות ב-14 מתוך 16 האצטדיונים הצפויים לארח את מונדיאל 2026 עלולות להיות מסוכנות. האצטדיונים במיאמי ובמונטריי נחשבים למסוכנים במיוחד, שכן אינם ממוזגים.
גם אם בדאלאס ויוסטון קיימת מערכת קירור, החוקרים הזהירו מפני סיכון לצופים במשחקי אחר הצהריים. בדו"ח נכתב גם שיש להימנע ממשחקים בצהריים בניו יורק, קנזס סיטי, בוסטון ופילדלפיה. לפי FIFPro, כל משחקי צהריים בקנזס סיטי, מיאמי, מונטריי, יוסטון, דאלאס ואטלנטה הם "בסיכון גבוה מאוד". רק שני אצטדיונים, בסן פרנסיסקו ו-וונקובר, מוגדרים כ"סיכון נמוך".
כשנשאל האם הארגון יפנה לפיפ"א עם המלצות, השיב פיליפס: "אין לנו סמכות לכפות דבר, רק לחץ לא פורמלי. נשתמש בטיעונים של היגיון בריא. לדוגמה, בליגת ה-MLS לא נערכים משחקים בצהריים בפלורידה כבר שנים, זה טיעון חזק".
ליאו מסי (רויטרס)אולם עם לוח של 104 משחקים, יותר מכל טורניר אחר, ייתכן שלפיפ"א לא תהיה גמישות מספקת כדי לדחות משחקים.
לקחים ממונדיאל 1994
הסכנות שבכדורגל בחום בארה"ב מוכרות כבר שנים. ב-2017, רייצ'ל דיילי התמוטטה ממשחק בליגת הנשים ביוסטון ואושפזה. בקופה אמריקה בשנה שעברה, שופט הקוון הומברטו פנחוח מגואטמלה התמוטט במשחק בקנזס סיטי. במהלך גביע העולם למועדונים, החום היה נושא קבוע. מאמן צ'לסי אנצו מארסקה אמר כי "בלתי אפשרי" לקיים אימונים רגילים בפילדלפיה, שם הלחות של 45% הפכה 37 מעלות לתחושה של 45.
דורטמונד, במשחק מול ממלודי סאנדאונס בסינסינטי, ישבה בחדר ההלבשה במחצית. המאמן ניקו קובאץ' אמר שהרגיש "כמו בסאונה". שוער נבחרת אירלנד לשעבר פאקי בונר זוכר היטב את החום של מונדיאל 1994, אז שיחק מול מקסיקו באורלנדו ב-41 מעלות: "זה היה בלתי נתפס. פתחנו בלחץ גבוה ולא יכולנו להחזיק מעמד. גם החשיבה נפגעה, הכל היה ערפילי". הוא הוסיף שבשונה מאז, היום מותר לשתות מים על המגרש.
שחקני בורוסיה דורטמונד מתחממים (רויטרס)שינויי אקלים מחמירים את המצב
כמה חם יהיה בטורניר הקרוב? "המונדיאל הכי חם עד כה היה זה של 1994, עם מעל 38 מעלות בפלורידה וטקסס", אמר החזאי הבכיר של BBC, סיימון קינג. "קטאר 2022 נדחה מהקיץ לחורף בגלל הטמפרטורות של 40–45 מעלות. בגל החום האחרון בארה"ב נמדדו מעל 37, ובמקומות כמו ניו יורק תחושת החום עברה את ה-50 מעלות בגלל הלחות".
"לפי המדע, שינויי האקלים יובילו לגלי חום תכופים יותר וחמורים יותר. ביוני 2023 חוו טקסס, פלורידה ומקסיקו גל חום קיצוני. במונטריי תחושת החום הייתה 50 מעלות, ובמיאמי 44". "אי אפשר לדעת בוודאות אם יהיה גל חום, אבל יש סיכוי גובר, וזה עלול להיות המונדיאל הכי חם אי פעם".
מה פיפ"א אומרת?
בהצהרה מסרה פיפ"א כי "הבריאות היא בעדיפות עליונה", וציינה כי צוותי רפואה ייעצו לקבוצות כיצד להתמודד עם חום. התוכנית כוללת הפסקות קירור בדקות 30 ו-75, חמישה חילופים ועוד חילוף בהארכה. כל נבחרת תקבל שלושה ימי מנוחה לפחות בין משחקים. בנוסף, אוהדים יוכלו להכניס בקבוקי פלסטיק שקופים עד ליטר, והשלטונות המקומיים עשויים לארגן אוטובוסים ממוזגים, תחנות מים ותרגילים לשמירה על קור.
אוהדי אנגליה בטירוף (רויטרס)עם זאת, פיפ"א נתונה לביקורת בשל קשריה עם תעשיית הדלקים והחלטתה להרחיב את המונדיאל ל-48 נבחרות, מהלך שפעילים סביבתיים טוענים שהוא תורם למשבר האקלים שמשפיע על הטורנירים. פיפ"א התחייבה להפחית פליטות פחמן ב-50% עד 2030 ולהגיע לאפס נטו עד 2040. אבל ברור שנושא החום הקיצוני לא ייעלם, מרבית משחקי מונדיאל 2030 ייערכו בספרד, שכבר עכשיו סובלת מגל חום חריג.
עיכובים בגלל סופות
החום אינו האיום היחיד: ביום ראשון האחרון עוכב משחק של צ'לסי מול בנפיקה בשעתיים עקב סערה. "זה מגוחך", אמר המאמן מארסקה, "ארה"ב כנראה לא המקום המתאים לארח טורניר כזה". זה היה המשחק השישי שעוכב בטורניר בגלל סופות קיץ – בהתאם לתקנות הבטיחות האמריקאיות, והדבר מגביר את החשש לעיכובים דומים במונדיאל.
ב-1994 לא נדחה אף משחק עקב סערה, אך שירות החיזוי האמריקאי מסביר שהדבר נובע מהתפתחות בטכנולוגיה והחמרת תקנות בטיחות. "קיים סיכון גדול לסופות רעמים, אוויר חם מחזיק יותר לחות ואנרגיה", מסביר קינג. "לפי מחקרים, כל עלייה של מעלה בטמפרטורה העולמית מגדילה ב-12% את הסיכוי לפגיעות ברק".
הסיכוי לעיכובים במשחקים גבוה יחסית, רק אחד מששת המשחקים שנדחו בגביע העולם למועדונים התקיים באצטדיון שיארח גם משחקים במונדיאל. עם זאת, בטורניר גביע הזהב של קונקאק”ף, שמתנהל גם הוא בארה"ב, לא היו עיכובים בכלל. אולי משום ששבעה מהאצטדיונים מכוסים, בעוד שרק חמישה מאלה שישמשו במונדיאל 2026 כוללים גג.