הגמר הראשון של ליגת האלופות בפורמט החדש ייערך ביום שבת, 31 במאי, באליאנץ ארנה, מגרשה הביתי של באיירן מינכן. אחרי שגברו בחצי הגמר על ארסנל וברצלונה בהתאמה, פאריס סן ז'רמן תנסה לזכות בגביע עם האוזניים הגדולות לראשונה בתולדותיה, בעוד אינטר תחפש זכייה רביעית. אבל... האם זה הוגן שדווקא הן יתמודדו על התואר?
מדובר בגמר חסר תקדים: פאריס סן ז'רמן הופיעה בעבר רק בגמר אחד, הפסד 1:0 לבאיירן בליסבון, בעוד אינטר הופיעה בשישה גמרים, שלוש זכיות ושלושה הפסדים. מה שעורר סערה הפעם הוא אלמנט מסוים שחזר על עצמו בשני חצאי הגמר, והיה קריטי להכרעה.
כשהוצג הפורמט החדש, הכולל 36 קבוצות במקום 32, ושמונה משחקים בשלב ליגה במקום שלב בתים מסורתי, הוא התקבל בחשדנות. עם זאת, מחזור הסיום האחיד התקבל באהדה רבה וזכה לפופולריות בקרב הקהל הרחב.
שחקני ברצלונה ומרצ'יניאק (רויטרס)גם שלב הפלייאוף, שבו לקבוצות המדורגות גבוה יותר הייתה עדיפות באירוח משחק הגומלין, עורר עניין. כך למשל, פאריס סן ז'רמן הייתה על סף הדחה לפני שפגשה את ברסט בעקבות שלב ליגה חלש, בעוד המפגש המרתק בין מנצ'סטר סיטי לריאל מדריד שלח הביתה את פפ גווארדיולה. “זו הייתה הוגנות, שנעלמה החל משלב שמינית הגמר”, ניתחו בברצלונה.
המכה הראשונה נפלה על ליברפול. הקבוצה של ארנה סלוט הודחה כבר בשמינית הגמר מול יריבה קשה במיוחד, פ.ס.ז’. כלומר, הקבוצה שסיימה ראשונה בשלב הליגה הודחה על ידי המדורגת 15, שעלתה לפלייאוף בקושי, ובפורמט הקודם כלל לא הייתה מגיעה אליו.
סיגנל אידונה פארק וסן סירו
“לאחר הדחת ליברפול, הקבוצה הטובה ביותר שנותרה הייתה ברצלונה, שסיימה שנייה בשלב הליגה. הקבוצה של האנזי פליק נפרדה באכזריות בחצי הגמר מול אינטר, כשבאצטדיונה חגגו כל החלטה של השופט מרצ'יניאק, שהיה דמות מכריעה מהפתיחה”, כעסו בקטלוניה.
שחקני ברצלונה מאוכזבים (רויטרס)“באופן בלתי מוסבר, ברצלונה נאלצה לשחק את משחק הגומלין של רבע הגמר (מול דורטמונד, שגם היא עלתה רק דרך הפלייאוף) ואת חצי הגמר מחוץ למונז'ואיק. רק בשמינית הגמר מול בנפיקה היא זכתה לארח את הגומלין”, התלוננו.
סנטיאגו ברנבאו ופארק דה פראנס
אחרי ברצלונה, ארסנל הייתה הקבוצה הבאה בטיבה, כשסיימה שלישית בשלב הליגה. במקרה (או לא), גם הקבוצה של מיקל ארטטה סבלה מגורל דומה. היא אמנם סגרה עניין כבר במשחק הראשון מול פ.ס.וו איינדהובן (1:7), אך ברבע ובחצי הגמר נאלצה לשחק את משחקי הגומלין מחוץ לבית, תחילה בברנבאו מול ריאל מדריד ואז בפארק דה פראנס מול פאריס סן ז'רמן, שלא סיימה אפילו בין שמונה הראשונות בליגה. ברגעים המכריעים, היא שיחקה את הגומלין הרחק מלונדון.
“הפורמט הטוב ביותר צריך להיות גם ההוגן ביותר, כזה שמתגמל את אלו שהצטיינו ומעניש את אלו שלא. כדורגל הוא ספורט, תחום תחרותי. כמו בחיים, יש מקום למזל, אך לרוב, הכישרון, המאמץ והעבודה הקשה הם שקובעים. ליגת האלופות של השנה לא שיקפה זאת. מבט לאחור מגלה שפ.ס.ז’ הוכיחה שהליגה עצמה כמעט חסרת משמעות. ארבעה ניצחונות בשמונה משחקים הספיקו לה כדי להגיע לפלייאוף, ומשם התחילה ה’תחרות האמיתית’. עכשיו היא בגמר”, נכתב בתקשורת הקטלונית.
שחקני פ.ס.ז' (רויטרס)אופ"א מודה בטעות
מעבר לשאלת ההוגנות, שאינה חשובה לחלק מהצופים, וזה לגיטימי, היעדר יתרון הביתיות לקבוצות שסיימו גבוה בליגה, כמו שקיים בפלייאוף של ה-NBA, פוגע באיכות התחרות. בפועל, זה מאפשר לקבוצות להגיע למחזור הסיום ללא מתח תחרותי או סיבה להיאבק. כך קרה למשל לליברפול מול איינדהובן, כשהכל כבר היה גמור מראש, כמו גם במפגשים נוספים.
מדובר ב"טעות" שאופ"א כבר הודתה בה, והכריזה כי תתקן את הפורמט בעונה הבאה. אחד השינויים המרכזיים יהיה הבטחה לכך ששמונה הקבוצות שסיימו ראשונות בליגה יקבלו תמיד את יתרון משחק הגומלין בבית. האם משהו היה משתנה אם ברצלונה או ארסנל היו מארחות את הגומלין של חצי הגמר במונז'ואיק או באמירויות? לעולם לא נדע.