לפני כ-14 שנים החל להתפתח בישראל ענף ספורט חדש שנקרא כדורשת. אין ספק שכמעט כל בית בישראל כבר נחשף לענף בדרך זו או אחרת. העמותות, המפעילים והיוזמות הרבות בתחום מפעילים באופן רוחבי למעלה מ-15,000 ילדות, נערות ונשים ברחבי הארץ.
ישראל, שהיא שופר הכדורשת בעולם, לא המציאה את משחק הכדורשת. משחק זה מוכר בעולם כהכנה, מעין שלב ביניים, למשחק הכדורעף. הסטארט-אפ הישראלי איננו המשחק עצמו, אלא הפיכתו לענף ספורט בפני עצמו – ענף ספורט קבוצתי תחרותי לנשים.
את הרעיון הזה והבשורה שמביא עימו הבין ואימץ לפני מספר שנים איגוד הכדורשת הישראלי והוא החל להפיץ את הפורמט מחוץ לגבולות המדינה, להעניק לנשות העולם את הכלים למשחק הכדורשת ואת ההבנה כי הספורט הוא לא רק מטרה אלא גם אמצעי להעצמה, לפיתוח מנהיגות, ביטחון עצמי, עבודת צוות ועוד.
איגוד הכדורשת הבין שכדי למסד את הענף גלובלית נדרשת הקמת פדרציה עולמית, שתחתיה יקומו איגודי ספורט ברחבי העולם. בנוסף הובהר לאיגוד שרק כשיהיו חמישים איגודי ספורט ברחבי העולם יוכר הענף כרשמי גם בישראל. כלומר, על אף שאלפי נשים בישראל משחקות כדורשת, כדי לתמוך בענף נדרשת משימה דיפלומטית לא פשוטה.
הפדרציה העולמית, ה- ICF (International Catchball Federation) הוקמה בשנת 2019 והחלה בפעילות איתור נציגים בעולם, שיקימו או יצטרפו לאיגודים ויחלו לפתח כדורשת בארצם. כל מדינה שהצטרפה לפדרציה היא סיפור בפני עצמו, ובכתבה זו נתעכב על סיפור אחד מיוחד: ההצלחה והקשרים שנוצרו מול קניה.
הילה ישעיהו, חברת הנהלה ב-ICF, שהובילה את הקשר עם קניה מתחילתו מספרת: "בקניה התחלנו לפתח כדורשת לפני שלוש שנים בשלט רחוק, זה אומר טלפונים, ווטסאפים, יו טיוב וכל אמצעי טכנולוגי אחר. אחרי שנה ומאה שחקניות שמשחקות שם בעיקר כדורשת במגרש חוץ מלא בוץ, שלחנו להם מישראל 40 ארגזים של בגדי כדורשת יד שניה והצפנו את קניה בלוגואים ישראלים מכל הסוגים מכל העמותות הפעילות בארץ.
“אחרי שהקורונה עצרה פעילות, בפברואר 2022, קרה הלא ייאמן ולאחר שבקניה כבר יש למעלה מ-1000 שחקניות, משרד הספורט שלהם הסכים לשלוח משלחת של 20 שחקניות ומלווים כדי להתמקצע בענף כאן בישראל.
“המשלחת שהגיעה לשבוע מלא, קיבלה אימונים מבכירי מאמני ומאמנות הכדורשת בישראל: אימוני הגנה והתקפה ואימון כדורשת חופים. בנוסף התקיים טורניר עם שתיים מהקבוצות החרשות והנציג הקנייתי הבטיח להקים קבוצת חרשות גם בקניה כדי שגם הן יוכלו להתחרות בטורנירים בין-לאומיים.
“את סיום השבוע המקצועי שכלל גם סיור בירושלים סיימנו בטורניר בכפר קאסם בו השתתפה הקבוצה מקניה, קבוצה מבית אריה, קבוצה מראש העין ושתי קבוצות מכפר קאסם בהן אחת של הנערות החרשות. היו לנו נוצריות, מוסלמיות ויהודיות, שחורות ולבנות, שומעות וחרשות... אפשר להגיד שעל המגרש אין שום חסמים – גאווה ישראלית במיטבה או כמו שהקנייתים אוהבים להגיד הקונה מטטה!"
בימים אלו הפדרציה נמצאת בקשרי עבודה עם 42 מדינות וצופה להשלים 50 מדינות עד ספטמבר. טורניר החמישים הראשונות שיכלול הכשרת מאמנים ושופטים צפוי להתקיים בדצמבר בניירובי, קניה.